Fotograf: Wikimedia

Spelgeniet strör guld över nordiska startups

Hjärnan bakom succébolaget Supercell med kompanjoner vill dela med sig av framgången. Nu lanserar de en egen fond för nordiska startups för att konkurrera med Silicon Valleys affärsänglar.

Det finska spelutvecklingsbolaget Supercell ligger bland annat bakom succéspelet Clash of Clans som numera är ett av mobilspelen som drar in absolut mest pengar i USA. Nu vill grundarna dela med sig av sin framgång och hjälpa andra startup-bolag i Norden.

MISSA INTE: "De 5 mobilspelen som drar in mest pengar"

Supercells vd, tillika superentreprenören Ilkka Paananen, vill ge nordiska startup-bolag möjligheten att få långsiktiga och stora investeringar. Därför startar han nu, tillsammans med ytterligare några av hjärnorna bakom Supercell riskkapitalbolaget Lifeline Ventures, en fond för att stötta lokala startups. Paananen själv är enligt Wall Street Journal den största investeraren och har redan lagt in 5 miljoner euro i fonden.  Totalt har de nu över 15 miljoner euro att använda till investeringar.

Vårt fokus kommer att ligga på startups från Finland och närliggande länder så som Estland och Sverige , säger Petteri Koponen, partner på Lifeline Ventures, enligt WSJ.

Amerikanska startup-bolag har länge haft en fördel gentemot sina konkurrenter i Norden då det finns betydligt fler så kallade affärsänglar i bland annat Silicon Valley som kan förse bolagen med stora investeringar i ett relativt tidigt skede. Det har gjort att lovande nordiska bolag tvingats söka sig utomlands för att kunna få stora investeringar i ett tidigt skede, något som Lifeline och Supercell-gänget nu vill ändra på.

Det här innebär att ett startup-bolag i Finland nu kan få bättre finansiering än vad motsvarande bolag hade fått i Silicon Valley , säger Ilkka Paananen enligt WSJ.

Lifeline tydliggör att det inte är någon vanlig riskkapitalfond där det finns fasta datum för en exit utan att investeringen är långsiktig.

Vi har inget förutbestämt datum då vi gör en exit. Istället kan vi vara tålmodiga och sitta kvar i båten med bolagets grundare så länge som det krävs för att bolaget ska lyckas. , säger Timo Ahopelto, partner på Lifeline Ventures, enligt WSJ.

LÄS ÄVEN: "Nu kan succébolagens affärsmodell stoppas"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST