Stefan Backman på Tele2. Fotograf: Tele2

Polisen anmäler Tele2

De sju största svenska teleoperatörerna slutade nyligen att lagra trafikdata. Nu anmäler Rikspolisstyrelsens chefsjurist Tele2 för brott.

Tele2 och övriga större operatörer slutade nyligen att lagra trafikdata och har börjat att istället radera den insamlade datan. 

Igår beslutade Rikspolistyrelsens chefsjurist Eva-Lotta Hedin att anmäla Tele2 till Post- och Telestyrelsen för brott. Det skriver VA Telekommarknaden.

"Vi anser att Tele2 inte uppfyller sina förpliktelser", säger hon till VA Telekommarknaden. Hon kände inte till att även de andra teleoperatörerna hade slutat lagra trafikdata.

Hon vill inte jämföra sin analys i anmälan med operatörernas analys av samma paragraf. Anmälan ger inga belägg för varför svensk lag skulle vara överordnad EU-rätt eller varför operatörerna inte skulle rätta sig efter EU-domstolen. Hon kan i dag inte säga om det blir fler anmälningar. 

"Vi välkomnar att det nu kommer att ske en formell rättslig prövning av vår legala bedömning. Det rör sig om komplicerade juridiska frågor med omfattande konsekvenser och det är otroligt viktigt att PTS ger oss en tydlig vägledning vad man från myndighetens sida anser gäller. Det här är något som vi hela tiden efterlyst och nu hoppas vi att PTS hanterar frågan med största skyndsamhet så att rättsläget klarläggs", säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige.

---
Om du är intresserad av svensk telekom får du inte missa VA Telekommarknaden. Här får du de hetaste nyheterna, bästa kartläggningarna, djuplodande reportage och nyheter som du inte har råd att missa. Läs mer här. 


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA