Handelsjättens inträde rycker närmare

Axis vinstvarnar, smartphone-tillverkaren kan tvingas sälja och handelsjättens intåg i Sverige rycker allt närmare. VA:s Viktigaste - din guide i nyhetsbruset.

SPANSKT UTTRÄDE
Katalonien kommer att fortsätta sina förberedelser inför ett utträde ur Spanien, efter att parlamentet avslagit begäran om att hålla en folkomröstning i frågan den 9 november. (DN)

SVENSKT AMAZON RYCKER NÄRMARE
E-handelsjätten har träffat avtal med Bokrondellen som med sin databas är länken mellan svenska bokhandlare och förlag. För att leverera krävs ett avtal med Förlagssystem, som inte är långt borta, erfar DI. Domännamnet amazon.se är dock upptaget. (DI)

MISSA INTE: "Snart stormar handelsjätten Amazon in i Sverige"

TUFFT FÖR AXIS
Axis vinstvarnar för det första kvartalet. Det framgår av ett pressmeddelande.

"På grund av en lägre fakturering än förväntat under framför allt andra halvan av mars kommer rörelseresultatet under första kvartalet att vara svagare än förväntat", skriver bolaget.

Axis fakturering för det första kvartalet förväntas att uppgå till 1 129 miljoner kronor (982), motsvarade en tillväxt med 15 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Rörelseresultatet för perioden bedöms uppgå till 72 miljoner kronor, ned från 89 miljoner kronor motsvarande period 2013.

"Under första kvartalet har Axis haft en fortsatt hög takt i rekryteringen av nya medarbetare för att säkra möjligheten att ta del av framtida tillväxt på marknaden. Under perioden har antalet anställda ökat med 81 personer", skriver Axis.

Bolaget framhåller att försäljningen kan ha betydande variationer mellan kvartalen till följd av en indirekt säljmodell. Inflödet av nya projekt gör att Axis bibehåller den sedan tidigare kommunicerade bedömningen om rådande tillväxttakt på marknaden för nätverksvideo, framgår det vidare.

KIEV UTMANAR

Regeringen i Kiev ställde på onsdagen ett ultimatum till separatisterna i östra Ukraina som fortsätter att ockupera regionala regeringsbyggnader. Dialog eller konfrontation lyder budskapet. (SvD)

STORA MÖJLIGHETER
Med utbetalningar på över 1 000 miljarder kronor är den offentliga sektorn en gigantisk marknad, men många av landets företag går miste om de enorma affärsmöjligheterna. (DI)

BANKER VILL SÄLJA HJÄRTAT
Enligt vad Dagens Industri erfar har banker försökt bearbeta en potentiell köpare till apoteksföretaget under mer än ett år. Hjärtats ägare Altor har dock inte gett något uppdrag till någon bank att sondera intresset. Altor överväger en börsintroduktion för Hjärtat, som köpts för totalt 3,2 miljarder kronor. (DI)

SMARTPHONETILLVERKARE ÖVERVÄGER SÄLJA
Den problemfyllda smartphone-tillverkaren Blackberry kommer överväga en försäljning av mobilverksamheten om den fortsätter att visa röda siffror. Tidsramen för ett beslut ligger i närtid.

Det sade vd John Chen i en intervju med Reuters på onsdagen.

Enligt vd:n krävs det leveranser på omkring 10 miljoner telefoner för att enheten ska vara lönsam. Under toppåret 2011 sålde Blackberry 52,3 miljoner telefoner, medan försäljningen i föregående kvartal uppgick till endast 3,4 miljoner enheter.

Blackberry tittar nu på att investera eller samarbeta med andra bolag inom reglerade industrier, som hälsovård, finans och juridik, där samtliga kräver högsäker kommunikation.

Även mindre förvärv för att stärka telekombolagets ställning inom nätsäkerhet är aktuellt en marknad som blivit allt viktigare för företag och regeringen sedan Edward Snowdens avslöjanden, enligt vd:n.

I John Chens långsiktiga strategi för telekombolaget ligger fokus bland annat på att alla maskiner, allt ifrån vitvaror till fordon, ska vara uppkopplade.

Vidare upprepade John Chen ambitionen att Blackberry ska ha ett positivt kassaflöde i slutet av innevarande räkenskapsår, samt återigen visa vinst någon gång under det efterföljande räkenskapsåret. Blackberrys räkenskapsår löper mars-februari.

DAGENS AKTIE
Swedbank höjer riktkursen för Investor till 250 kronor från 235. Rekommendationen köp kvarstår. Det framgår av en analys inför investmentbolagets kvartalsrapport.

DAGENS HISTORISKA HÄNDELSE
10 april 1960: De första kvinnliga prästerna inom Svenska kyrkan vigs.

DAGENS CITAT
In order to succeed, your desire for success should be greater than your fear of failure Bill Cosby


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  3. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  4. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den
  5. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Därför har Wall Street-bankerna aldrig haft kvinnliga vd:ar
  5. Det största misstaget många gör när de inte får jobbet

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.