Fotograf: Petr Kratchovil

Kortjättarnas bakslag - priser tvingas ned

Kortjättarna Visa och Mastercard drabbas av ett bakslag när EU inför ett maxtak för kortavgifter. Årligen betalas 10 miljarder euro i kortavgifter inom EU, men med de nya reglerna väntar lägre priser.

Detaljhandeln inom EU belastas varje år med 10 miljarder euro i kortavgifter. För att råda bot på detta röstade EU-parlamentet igår igenom nya regler som begränsar de avgifter som läggs på i samband med kortbetalningar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Parlamentet menar att avgifterna för betalning med till exempelvis Visa eller Mastercard bör ha ett tak på högst 0,3 procent av betalningen för kreditkort. 
Med betalkort bört avgiften begränsas till 0,2 procent av betalningen eller 7 eurocent, beroende på vilket som är lägst.

Visa och Mastercard stod 2012 för ungefär 95 procent av värdet på alla kortbetalningar i EU.

Svenska konkurrensverket har tidigare påpekat att 75 procent av kostnaden vid kortbetalningar är serviceavgifter och att bara en liten del härrör från faktiska transaktionskostnader.

Enligt EU-kommissionen kan beslutet innebära besparingar för handlarna på 6 miljarder euro årligen.

Taken ska gälla både för betalningar inom ett EU-land och mellan EU-länder. På sikt ser parlamentet att maxgränserna kommer att leda till lägre priser för kunder som betalar med kort. Parlamentet vill se att reglerna träder i kraft redan 2014.

Även i USA stöter kortföretagen på problem. Nyligen stämdes Visa av världens största detaljhandlare, Walmart. för att kortföretaget systematiskt tagit ut för höga priser. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST