Fotograf: TT

"Nu kan jag unna mig det jag vill"

Karin, 80, vill göra dig till aktieproffs. Hon har ägnat livet åt aktier "kan unna mig det jag vill". Nu reser hon land och rike runt för sprida aktiesparandets evangelium. Här är hennes bästa tips.

Karin Sjöblom från Växjö kallar sig själv för aktienörd. I sommar fyller hon 80 år och hon säger själv att hon lever ett rikt liv. Det hela började när hon ärvde en post aktier i ett onoterat företag av sin far därefter har hon ägnat hela sitt vuxna liv åt att placera i aktier. Och det har gett utdelning.

"Nu har jag varit pensionär i 15 år och kan idag unna mig precis det jag har velat. Det hade aldrig gått om jag hade sparat på ett annat sätt", säger hon i en intervju med SvD:s Katarina Hugo.

I likhet med en annan småländsk aktieprofil - Aktiestinsen - har vägen till rikedomen varit kantad av sparsamhet och uthållighet.
"Jag har gjort en riktig gnetar-resa och har alltid sparat. Minst 10 procent av min lön gick till sparande", fortsätter hon.

I likhet med Lennart "Aktiestinsen" Israelsson är hon dessutom med i en sorts väckelserörelse för aktier. Karin Sjöblom, som har studerat nationalekonomi, reser land och rike runt för att uppmuntra allmänheten att spara i aktier, och lär även ut hur man ska bygga sin aktieportfölj.

Vad det gäller det senare har hon en del lättförståeliga och sunda tips att ge.

För Avanzas sparekonom Claes Hemberg berättar hon att breda aktier som Industrivärden och Latour kan vara en bra start på en aktiekarriär, "börja med investmentbolag. De gör ju jobbet åt dig."

"Det ska vara busenkelt och billigt", är hennes devis.

Hon väljer hellre fonder framför enskilda aktier och vill förstå vad hon köper. Att förstå bolagets framtid är viktigare för henne än att grotta ner sig i siffror, framkommer det i intervjun med Hemberg.

"Numer bygger jag en portfölj med tanke på mina barnbarn. Aktier som jag alltid varit trogen är H&M, småländska Nibe och banken Nordea", säger hon till SvD. Hon tycker dock inte att man ska ha för mycket i fastighetsaktier. "Du har ju ofta mycket pengar i ditt boende redan", säger hon till Hemberg.

Bland utländska bolag har hon investerat i Apple och Coca-cola och dessutom har hon tagit rygg på Warren Buffett och hans framgångssaga Berkshire Hathaway, vars bolagsstämma hon till och med har närvarat på.

Hennes strategi är egentligen ganska enkel.
Hon slår ett slag för aktieklubbar där intresserade kan mötas och bolla idéer och tycker att man ska behålla aktier, då "snabbaffärer lyckas sällan."
Och hon sätter upp mål. "När barnbarnet frågade hur vi kunde ha råd med en drömresa till Hawaii, sa jag som det var: Aktierna!", säger hon till Hemberg.

Trots att hon snart fyller 80 verkar hon inte ha några planer på att slå av på takten. Snart ska hon resa runt under Aktiespararnas flagg för att hålla föredrag särskilt riktade till aktieintresserade kvinnor. 

Minst en gång i månaden ser hon över portföljen - men hon följer dagligen börsen i sin telefon. En del av kapitalet har hon i preferensaktier som ger utdelning. Den depån kommer hon börja plocka från när hon fyller 80 år.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST