Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

"Det är så himla enkelt att bli miljonär"

Han tjänade mindre än en miljon kronor under sitt yrkesverksamma liv men byggde upp en aktieportfölj på nästan 150 miljoner kronor. Så här gjorde Lennart "Aktiestinsen" Israelsson.

Lennart Israelsson, eller "Aktiestinsen" som han också kallas, föddes 1916 i ett småländskt småbrukarhem och fick sluta skolan redan vid 13 års ålder. Familjen var fattig, men strävsam. Sedan decennier tillbaka är Aktiestinsen en institution i svenska investerarkretsar och han har gjort sig känd för sin analytiska förmåga, sitt goda omdöme - och sin strävsamhet. Fram till åtminstone 2005 växte hans portfölj med i snitt 20 procent per år, alltså betydligt snabbare än marknaden.

Inträdet på börsen

Smeknamnet kommer från hans anställning på SJ som stationsföreståndare och tågklarerare. På nätterna satt han på Konga station i Småland och läste om aktier i Carl Pokornys börsspalt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. En liten fotnot är att denne Pokorny sedermera blev en mångårig medarbetare i Veckans Affärer.

LÄS ÄVEN: 16 saker som hindrar dig från att bli rik

Anledningen till att aktiemarknaden fängslade Israelsson var att han i den såg ett skydd mot inflationen. Lennart hade inte råd att köpa ett hus, men han insåg att de som ägde sina hus fick se värdet på dem stiga i takt med inflationen samtidigt som lånen återbetalades. Deras förmögenhet växte alltså - bara genom att passivt ägande av hus. Lösningen för att matcha en värdestegring han inte kunde delta i fick bli aktiemarknaden.

1946, efter en tids studier av marknaden och en hel del tvekan, gick han in på börsen med ett kapital på 600 kronor. En på den tiden ansenlig summa med tanke på att lönen för ett dagsverke på 30-talet kunde vara 2 kronor. Hans mor, som hade Kreugerkraschen i färskt minne, varnade honom dock och tyckte gott att han skulle skaffa sig en liten gård istället.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar han att han inte kunde någonting om aktier när han började, men att han därefter har läst och lärt sig. Och efter nästan 70 år på börsen kan nog Aktiestinsen ändå vara nöjd med sitt beslut att lägga pengarna på börsen istället för en gård. Idag uppgår hans förmögenhet till nästan 150 miljoner kronor, enligt Dagens Nyheter, och han är sedan länge ekonomiskt oberoende. Inte illa, med tanke på att hans sammanlagda inkomster från SJ genom åren uppgick till 825 000 kronor före skatt, enligt tidningen Aktiespararen.

LÄS ÄVEN: Europas 11 rikaste dropouts - skippade skolan och blev miljardärer

Hur gjorde då Aktiestinsen?
Den som vill göra snabba och häftiga klipp bör studera någon annan än Aktiestinsen, för långsiktigheten och tålmodigheten är hans signum. När han gick i pension från SJ 1980, alltså 34 år efter inträdet på börsen, hade hans förmögenhet vuxit till en miljon kronor. Men därefter gick det snabbt uppåt och under 80- och 90-talen växte förmögenheten snabbt. 

"Sunt förnuft är det som behövs. Och lyssna inte för mycket på unga förståsigpåare!", sade han i en intervju med Aktiespararen 2005.

Det han söker i bolag är att de växer, tjänar pengar och delar ut pengar. Det svåraste är att inte sälja bolagen. I en intervju som Sveriges Radio gjorde för några år sedan efter ett kraftigt börsfall bad de Aktiestinsen att berätta om han tänkte sälja eller inte. 

"Jag är optimist, det brukar komma igen. Jag har varit med om att det fallit sjuttio procent två gånger. Jag säljer inte när det faller, det kommer alltid igen."

"Det faller ibland bara för att jag ska kunna köpa, det utnyttjar jag. Det är så himla enkelt att bli miljonär", sade Lennart Israelsson.

LÄS ÄVEN: De 10 rikaste personerna i världen - genom alla tider

I ett annat sammanhang har Israelsson betonat vikten av att tänka själv och att leta efter aktier med ett högt substansvärde. "Folk verkar bara vilja köpa aktier när det är dyrt. Och sen när det är billigt, är det ingen som vågar."

Han har även sagt några gånger att först köper man en aktie, och sedan väntar man tills utdelningen är lika stor som det man en gång betalade. Men det räcker ju inte med att bara hålla i aktier. Någon gång måste man ju köpa också.

Direktavkastningen är viktig för Aktiestinsen. Ju högre desto bättre, men gärna mellan 3 och 6 procent. När ett företags vinsttillväxt var större än utdelningen väckte det hans intresse, för det kunde betyda ökad direktavkastning.

Nybörjare ska satsa på fastighets- och skogsaktier och hellre på etablerade företag än riskfyllda nya företag, tycker Israelsson. "Det gjorde jag när många andrade satsade på IT och det gick väldigt bra. Jag tror fortfarande att det är bra marknader att satsa på", sa han i intervjun med DN.

Idag
På senare år har Smålandssonen Lennart Israelsson även blivit hedersdoktor vid Jönköpings Högskola för sitt stöd till utbildning i Sverige och i synnerhet i Jönköpingsregionen. 2008 donerade han 30 procent av portföljen till en stiftelse som sköts av Kungliga Vetenskapsakademin.

Så gjorde svenske aktietrollkarlen Laszlo Szombatfalvy när han byggde upp sin enorma förmögenhet med två tomma händer.

LÄS ÄVEN: Prästsonen som blev miljardär och startade eget naturreservat


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.