"Rasande passion krävs för att bli bäst"

New Yorks bästa mäklare bjuder på sina allra bästa säljtips till VA:s läsare.

Det finns saker man inte kan lära sig. Antingen har man det eller har man det inte. Förmågan, hungern och passionen för att sälja har aldrig varit något jag betraktat från avstånd och velat gå in i. Det har alltid varit en del av mig.

När jag var liten var jag bäst i hela Akalla på att sälja jultidningar. Tidigt under hösten fick vi hem en broschyr där premierna för dem som sålde mest stod uppradade. Jag bläddrade fram till sidan, identifierade bergsprängaren eller TV-spelet eller vad nu den högsta premien var, och tänkte: den ska jag ha. Och sen verkställde jag beslutet.

Det handlar om att bestämma sig, även om det ibland dröjer längre än en jultidningssäsong. När jag flyttade till New York 2003 bestämde jag mig för att bli nummer ett i den här stan. Elva år senare i år nådde jag mitt mål.

Om jag ska ge ett säljtips, trots att det inte går att lära sig att sälja, måste det ändå vara just det: låt säljandet bli en oskiljaktig del av din identitet. Själv slutar jag aldrig jobba. Jag säljer under morgonens joggingrunda, jag gör det i duschen, jag gör det när jag knäpper skjortan och knyter slipsen framför spegeln, jag gör det i hissen på väg ner till gatan och i taxin på väg till kontoret. Jag gör det genom att tänka, andas, vara mitt jobb, utan att någonsin ta en paus. Och jag hade aldrig kunnat göra det till denna grad om det inte var en naturlig del av mig.

Jag upplever inte säljandet som något egentligt jobb, det är en tävling mot mig själv, en precisionssport. Man kan bli bättre genom hårt arbete och ständig förbättring, genom perfektionistisk noggrannhet och hederlig nit, genom tidiga morgnar och sena kvällar, men i botten måste det alltid finnas en rasande passion, ett oemotståndligt begär; en uppriktig kärlek. Jag hade aldrig kunnat bli nummer ett i New York om jag inte älskade att sälja.

Det är du som känner den här passionen som kan nå ända fram, ingen annan. Men hur gör man då, om hjärtat bankar av säljlust, men verkligheten inte riktigt vill svänga i takt?

Om besvärliga chefer inte förstår din säljteknik, eller du förhindras från att verkställa dina idéer? Mitt tips? Var kompromisslös. Lyssna blint till ditt inre begär. Byt jobb, byt chef. Var modig. Stå upp för dina idéer. Ingen vet bättre än du själv hur just du kan nå din säljpotential. Skit i vad andra säger. Släng handböckerna. Jobba hårt, och älska varje sekund.

Eklund Stockholm New York bygger inte på någon specifik företagsidé, det bygger på en speciell energi som varje medarbetare i vårt team besitter, och som vi slösar på varandra. Starta med dig själv börja stråla där du står. Entusiasmera andra människor, se möjligheterna, älska problemlösningen. Bygg ditt personliga varumärke med stolthet, och du kommer snart att ha byggt något du kan vara stolt över. När jag tittar tillbaka på den resa som jag och Eklund Stockholm New York har gjort, fylls jag av stolthet men också av ödmjukhet.

Jag hade aldrig kommit dit jag är idag utan de fantastiska människor som kantat min väg. Samarbetspartners och medarbetare; till och med konkurrenter det finns något att lära av alla. Ett sista tips är att omge dig med rätt sorts människor som ger dig rätt sorts energi, för det är aldrig gnällspikar som förändrar världen.

MISSA INTE: "Fredrik Eklund sålde för halv miljard - på en månad"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST