Fotograf: Malin Hoelstad/TT

Varsågod: 6 bra affärsidéer att sno

En av Sveriges mest framgångsrika affärsänglar och entrepenörer bjuder exklusivt VA:s läsare på 6 bra affärsidéer att sno. Först till kvarn...

Hemma-hos-middagar, måttanpassade kläder och lättillgänglig
egen solenergi. VA:s nya spanare Jane Walerud vet precis vilka tjänster hon skulle köpa om de fanns.

Man kan antingen deppa ihop från snöglopp, hög arbetslöshet och robotarnas lysande framtid eller göra något åt det. Vi gör något åt det, eller hur? Här följer några affärsidéer. Ta dem!

1. Precis den möbel man vill ha.
Även om man inte har god smak eller designkunskaper.

Har ni kämpat med möbler som bara inte passar där ni behöver dem? Om man gillar engelska möbler, finns räddningen nu. Man mäter, väljer en design, och skickar in måtten. Robotar skär till de rätta bitarna med millimeterprecision, och möbeln levereras hem i platta paket. www.jali.co.uk

Det vore kanske något för svenska möbeldesigner att starta något liknande med snygga svenska möbler och några robotar.

2. Gör solkraft enkelt.
Solkraft är numera billigare än köpe-el hela vägen upp till lite norr om Stockholm. Det trodde ni inte, eller hur? Dock är det besvärligt att fylla i ansökan om att lova att tillverka el, räkna ut hur många celler man ska ha, övervaka installationen, veta vad man ska göra om något är fel, övervaka att man har fått rätt betalt för den el man levererat in till nätet, och så vidare.

Gör det enkelt!

3. En app som utnyttjar myndigheternas gratis-
information.
Myndigheterna har enormt mycket gratisinformation om olika­ platser som de faktiskt vill att vi paketerar i en bra tjänst och gör tillgänglig. Det kan vara sådant som skulle kunna gagna turism fornminnen, historiska foton, väder, trafik, sevärdheter och en nästan oändlig mängd annat. Titta på Hack for Sweden som går av stapeln 15 16 mars 2014.

4. Precis de kläder man vill ha.
Även om man inte kan sy eller designa.
Vissa anlitar dyra skräddare, någon med god smak som talar om vad man borde ha. Måttbeställda skjortor och byxor finns att köpa på nätet för karlarna.

Men för oss kvinnor som inte har standardmått, vore det en befrielse att kunna köpa kläder vi vill ha, inte sådant som kanske duger.
Människorna bakom www.eshakti.com designar snygga grejer. Kunden väljer modell och sedan ändrar plagget efter behag. Lite längre, en annan ärm, och framför allt, egna mått. Eshakti ligger i Kalifornien, syr kläderna lokalt och skickar hem dem inom någon vecka.

Svenska kläddesigner kan SÅ mycket bättre.

5. Öka mängden övernattningar.
Airbnb.com kopplar ihop människor som har extra plats med oss som gärna vill bo där. Man kan antigen hyra en hel bostad, eller, om man vill ha lite sällskap, bara gästrummet. Det finns allt från lyx en husbåt på Seine i centrala Paris till sängplats i delat rum. Eftersom tidigare gäster betygsätter upplevelsen, vet man vad man kommer till. De som hyr ut sina bostäder vet också en hel del om den som kommer.

Framför allt våra sommar- eller vinterorter där många hus och lägenheter står tomma även under högsäsong, skulle kunna lägga in några olika alternativ på Airbnb. Vi skulle kunna få fler turister som trivs bättre.

6. Sälj hemlagade middagar i gott sällskap.
Det händer att jag är ensam på tjänsteresa i en ny stad och inte har lust att äta ensam och titta på datorn. Det finns numera en möjlighet att boka in sig på en middag hemma hos en duktig kock. Du och några fler, eller du och värdparet, äter gott och diskuterar.

Här har Sverige möjligheter. Våra enormt duktiga hemma-
kockar kunde bjuda på tunnbröd och älgstek och lokal ost och rökt fisk och hjortron på eatwith.com, plateculture.com eller ännu hellre en liknande svensk webbplats. Det går att kolla vem som kommer som gäst och vem du kommer till som värd.

Jag skulle gärna vilja boka in mig på middag hos en duktig hemmakock i Stockholm.

---
Den här spaningen publicerades ursprungligen i magasinet. Klicka här för att utan kostnad provläsa ett nummer av Veckans Affärer.  


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST