Fotograf: Allbright

Studenter manas sky bolag på svarta listan

82 bolag hamnar på AllBrights svarta lista - saknar helt kvinnor i ledningen. Listan delas idag ut till studenter. "Här vill du inte söka jobb"

Stiftelsen AllBright som verkar för diversifierade och meritokratiska ledningar och styrelsegrupper släpper idag sin årliga rapport i vilken de har granskat och kartlagt jämställdheten i i svenska företag.

I år hamnar 82 av 253 börsbolag på AllBrights svarta lista. Det innebär att de inte har en enda kvinna i ledningsgruppen. Förra året hamnade 86 bolag på svarta listan. Listan sprids idag till studenter över hela landet med förhoppningen att de ska rösta med fötterna och inte söka jobb på bolag utan kvinnor i ledningen.

I rapporten framgår vidare att andelen kvinnor i ledningsgrupperna under året har ökat med blygsamma 0,7 procentenheter till 18,5 procent. Totalt är 238 av börs-vd:arna män medan 15 är kvinnor. 

"Vi måste skynda på målet om ett jämställt och meritokratiskt näringsliv genom att belysa strukturella problem men information och kunskap. Att hänga ut dessa bolag är ett sätt att skapa medvetenhet och att pressa på för förändring", skriver AllBright.

LÄS ÄVEN: "10 - 0 till killarna i första halvlek"
Så ser ledningsgrupperna ut i några av Sveriges största företag. 

Relaterade artiklar