Fotograf: Wikimedia Commons

Redan skyhög värdering - nu dubblas riktkursen

Elon Musks skötebarn är hajpat och omskrivet - och skyhögt värderat. Nu skruvar en storbanksanalytiker upp riktkursen rejält eftersom han upptäckt en ny bransch som Tesla kommer ta över.

Morgan Stanleys analytiker Adam Jonas ser, enligt Business Insider, stora tillväxtmöjligheter i Elon Musks elbilstillverkare Tesla.

MISSA INTE: "Apple och Teslas hemliga möte väcker nyfikenhet"

Till sina kunder skrev analytikern att Teslas strävan efter att förändra en bilindustri värd multum erbjuder en intilliggande möjlighet att förändra en lika stor elindustri. Om bolaget kan bli ledande i att kommersialisera batteripaket kommer investerare aldrig kunna se på Tesla på samma sätt igen , det uppger Business Insider. Analytikern höjde i samband med detta sin riktkurs för Tesla från 153 dollar till 320 dollar.

Att Jonas ser så stora tillväxtmöjligheter är enligt Business Insider inte helt konstigt. En av de största svårigheterna när det kommer till miljövänlig energi är att förvara energin billigt. Om Tesla drar iväg på den fronten kommer hela marknaden att förändras.

Tesla har, enligt analytikern, meddelat att de ska bygga världens största Li-ion battery pack -anläggning. Lyckas Tesla med att bli världens ledande lågpris producent av energiförvaring har de stora möjligheter att påverka, och förändra, flera närliggande industrier.

I nuläget är Tesla en stark elbilsleverantör och lyckas de ta fram en självstyrande bil är succén ett faktum. Analytikern uppskattar, utöver de praktiska fördelarna, att självstyrande bilar kan spara över 1,3 biljoner dollar om året bara i USA och ungefär 5,6 biljoner dollar globalt .

En sådan bil är visserligen inte att förvänta sig inom de närmsta åren utan Jones uppskattar att det dröjer ungefär tio år innan den blir verklighet.

Tesla hade under tisdagen ett börsvärde på drygt 30 miljarder dollar. Det är mer än hälften av vad General Motors, världens största biltillverkare med 10 miljoner sålda bilar per år, är värt. Musks elbilsföretag sålde ungefär 25 000 bilar förra året.

MISSA INTE: "Den säljer bättre än Porsche"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.