Fotograf: Creandum

"Vi backar gärna de som fäller bankerna"

En av Sveriges bästa näsor för nya lovande teknikbolag ser bank och finans som nästa bransch att skakas om av digitaliseringen. Staffan Helgesson och hans riskkapitalbolag Creandum för dialog med flera bitcoinföretag om investeringar.

Visste man det inte innan får man det klart för sig i den stund man kliver in på deras kontor att riskkapitalbolaget Creandum har finansierat många av senare års svenska succébolag.

I de ljusa och sobra lokalerna finns mängder av tidningsutklipp och detaljer som skvallrar om en stolthet över investeringar i bolag som Spotify, Izettle och Wrapp.

Entreprenörskapet är något som genomsyrar hela Creandum, enligt partnern Staffan Helgesson och hans kollega Joel Eriksson.

"Ingen här har finansiell bakgrund, alla har startat egna bolag. Till och med vår CFO hade en egen firma ... Vi har bolagsbyggandet i vårt dna helt enkelt", säger Staffan Helgesson.

Creandum är ett av de lätträknade svenska venture capital-bolagen som med Staffan Helgesson i spetsen hyllats för att tidigt ha sett potentialen i en rad av de mest framgångsrika svenska IT-bolagen de senaste åren.

Men i sin kritik mot svenskt företagande är Staffan Helgesson inte nådig och han har bland annat kallat svenska storbolag för förändringsovilliga dinosaurier.

"Sveriges största företag kommer inte att växa mer i antalet anställda. Vi måste få fram nya företag. Vi är väldigt intresserade av nya affärsmodeller i existerande branscher. Vi letar efter små, små bolag som kan bli nästa Spotify eller Klarna", säger Staffan Helgesson.

I sin jakt på nya svenska och globala  IT-under har Creandum börjat snegla mot bitcoin. När vc-firman i januari offentliggjorde en databas med omkring 320 bitcoinföretag hörde Reuters av sig inom en timme och bland annat Wall Street Journal uppmärksammade initiativet. Sammanlagt har företagen i databasen attraherat 90 miljoner dollar i riskkapital.

Hur ser ni på bitcoin och dinosaurierna på finansmarknaden?
"Vi tror att banker generellt löper stor risk att skakas om rejält, de är verkligen i farozonen. Frågan är varför det inte har hänt än när det har hänt i så många andra industrier, men det handlar om regleringar och inträdesbarriärer. Det behövs mycket kapital för att gå in i branschen."

"Jag tror att det bara är en tidsfråga innan bankerna 'disruptas' - och vi backar gärna de entreprenörer som vill göra det. Bitcoin är bara en av grejerna. Sedan finns det peer-to-peer-lending, crowdsourcing ... allt är i tassemarkerna kring bitcoin", säger Staffan Helgesson.
LÄS ÄVEN: "Special: Är svenska företag för framgångsrika?" 

Hur nära har ni varit att investera i ett bitcoinföretag?
"Vi håller på med flera dialoger just nu. Men vi kommer inte att investera i ett företag bara för att ha ett bitcoinföretag i portföljen. Om bitcoin är det bästa sättet att lösa ett problem så blir bitcoinföretaget intressant", berättar Joel Eriksson.

"Jag skulle vilja säga att Norden ligger långt fram inom bitcoin. Vi har Kncminer som definitivt är ledande inom mining, vi har Localbitcoins, vi har Bips ... Norden har en hel del intressanta case med hög kompetens inom teamen", säger Joel Eriksson.

Hur har ni gjort när ni har valt era investeringar tidigare?
"Vi väljer företagen efter vilka som har bäst team. Det är inte svårare än så. Det här handlar bara om individer - inget annat. Daniel Ek berättade nyligen att många kommer fram till honom och säger att de själva hade idén bakom Spotify långt före honom och borde ha förverkligat den. Då svarar han bara, 'yeah, you should have'. Bara exekveringen av idéer har ett värde och det är teamet som står bakom den. Försök sälja en idé, det går inte. Ingen vill köpa", säger Staffan Helgesson.

90 miljoner dollar globalt är väl en ganska liten summa jämfört med många andra branscher?
"Allt handlar om marknadens skede. Titta på IT-bubblan. Det kom in för mycket kapital för snabbt och för tidigt. Infrastrukturen fanns inte på plats. För oss handlar det om att komma in i tid men inte för tidigt. Jag tror att man kan dela in marknaden i tre stora stadier. Det första är ett spekulativt stadium, i nästa stadium används bitcoin inom betalningssystem och i det tredje stadiet kommer de riktiga innovationerna", säger Joel Eriksson.

LÄS ÄVEN: "Nätet har förklarat krig mot finansjättarna"

---
Den här artikeln publicerades ursprungligen i magasinet. Klicka här för att utan kostnad provläsa ett nummer av Veckans Affärer.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST