Fotograf: Henrik Montgomery

"Vi rullar ut Alby på Times Square"

Han var bland de första som köpte ut och omvandlade gamla trötta industribolag. Nu ska Mikael Ahlström göra om tricket med miljonprogrammets bedagade bostadsområden.

"Idag är en rolig dag. Vi har satt en Stockholmsförort på Times Square", konstaterar Mikael Ahlström glatt när vi ses dagarna före jul på Procuritas kontor på Linnégatan i Stockholm.

"Den företagsobligation som vi gav ut i ägarbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB noterades i dag på First North, som ägs av Nasdaq OMX. Därför rullar loggan på Times Square i dag och Alby har kommit ut i världen."

Mikael Ahlström var Sveriges första riskkapitalist. Procuritas som han grundade redan 1986 blev det första nordiska riskkapitalbolaget med fokus på utköpsaffärer.

Han drivs också av ett stort socialt engagemang och har bland annat grundat Charity Rating, den första icke vinstdrivande organisationen i norra Europa för analyser av välgörenhetsorganisationers effektivitet och förmåga att skapa värde.

I november tog Mikael Ahlström över 1 300 lägenheter i Alby som tidigare ägdes av det kommunala fastighetsbolaget Botkyrkabyggen. Med sig har han ett antal andra kända namn i svenskt och finskt näringsliv som Kari Stadigh, Martin Bjäringer, Carl Rosvall och George Ehrnrooth.

Ingen av de nya ägarna hade erfarenheter av fastighetsbranschen, men för huvudägaren Mikael Ahlström handlade det om att återknyta till en familjetradition.

"Det började på 1880-talet när min farfarsfar fick följa med sin farbror hit till Stockholm för att bygga Johanneskyrkan. Han träffade en söt flicka, gifte sig och startade byggbolaget Anders J Ahlström. Men för min pappa, som var läkare, var fastighetsbranschen inte rätt så han sålde allt sommaren 1983. Sedan dess har jag många gånger drömt att återknyta till den traditionen."

En kall och snöig februaridag i fjol besökte Mikael Ahlström Alby för första gången för att diskutera välgörenhetsfrågor och fick reda på att det fanns ett bestånd till salu.

Han blev överraskad över hur fint det var och började fundera över vad han skulle kunna bidra med. Ett antal turer senare stod det nybildade bolaget Mitt Alby, med moderbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB som ägare till 1 300 lägenheter på Albyberget.

"Det känns som det kan bli en vinn-vinn-vinn för alla inblandade. Kommunen får in pengar som de kan använda till sitt övriga bestånd, de boende får in en ny ägare av kött och blod som är intresserad av att göra deras boende tryggare och mer förnöjsamt. Om vi kan minska risken och göra området mer attraktivt så ökar värdet."

"Hela projektet bygger på tre fundament, innovativ finansiering, innovativ förvaltning och en innovativ social sida. Nu har vi levererat den första."

Förvaltningen, som tas över den 1 april i år, ska skötas från ett lokalt kontor på Albyberget där han räknar med att cirka tio personer, många från området, ska arbeta.

Inför övertagandet genomfördes en enkätundersökning samt ett tjugotal möten som avslutades med ett stormöte där all oro och alla funderingar kring privatiseringen ventilerades. Även motståndsgruppen "Alby är inte till salu" kom. "Det är klart att många är oroliga men jag hoppas att de boende har förstått nu att vi inte är några chockhyreshöjare eller lyxrenoverare som har för avsikt att sälja vidare så fort vi får chansen. Jag hoppas de förstår att vi är långsiktiga", säger Mikael Ahlström.

I kontraktet har Mitt Alby förpliktat sig att göra om 10 procent till bostadsrätter.

Ideella föreningar och sociala företag i området kommer att erbjudas tillgång till lokaler, arbetsplatser och internet gratis eller till låg kostnad och varje år kommer cirka 600 000 kronor att investeras i dessa verksamheter. Totalt kommer Mitt Alby att satsa 1 miljon kronor per år för att förstärka den sociala strukturen i området.

För att skapa en större sammanhållning och öka utbudet av aktiviteter kommer Mitt Alby också att anordna seminarier för samhällsentreprenörer och kulturfolk.

Han berättar också om hur männen på berget och nere i dalen lagt beslag på det största fiket i centrum vilket innebär att en kvinna inte kan sätta sin fot där.

"Vi vill bygga ett alternativ för kvinnor och barn."

Och Mikael Ahlström, som är ordförande i Mitt Alby, har och kommer att spendera mycket av sin tid i Alby.

"Det här är skitkul, det roligaste jag gjort på många år."


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant