Höjer räntan för första gången på 6 år

Efter Turkiets chockhöjning av styrräntan sprider sig trenden och ytterligare en centralbank har idag känt sig tvingad att höja styrräntan.

Efter att Turkiet chockhöjt styrräntan 550 enheter sent under tisdagsnatten följer nu Centralbanken i Sydafrika efter. Bloomberg News rapporterar att Centralbanken för första gången sedan juni 2008 höjt sin styrränta. Räntan höjdes med 50 punkter till 5,50 procent. Höjningen var oväntad, samtliga 25 tillfrågade analytiker förutspådde oförändrad styrränta enligt Bloomberg.

Centralbankschefen Gill Marcus sade vid en pressträff att den finns risker för att inflationen kan komma att överstiga målet under en utdragen period, och att centralbankens viktigaste uppgift är att kontrollera priserna. Centralbanken kommer att utvärdera situationen och agera därefter. Marcus kunde inte säga om detta innebär mer räntesänkningar, uppger Bloomberg News.

Vidare sa hon, enligt Bloomberg, att räntesänkningen inte gjordes för att påverka randen, och påminner om att Sydafrika har en rörlig växelkurs.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST