Fotograf: TT

Satsade du rätt? Här är årets superfonder

Ett bolag, vars samtliga fonder överglänst index, kammade hem dubbla titlar när årets bästa fonder skulle koras.Vi har samlat listan på Sveriges bästa toppfonder.

Didner & Gerge kammade för andra året i rad hem titeln "Årets fondbolag" som utses av Privata affärer. Bolaget är det första att vinna kategorin två gånger och vinsten motiveras på följande sätt: återigen bäst i klassen - alla fonder överglänste index . "Årets fondbolag" var inte enda titeln Diedner & Gerge kammade hem, även "Årets småbolagsfond" gick till bolaget. Fram tills årsskiftet förvaltades småbolagsfonden av Adam Nyström och Gustaf Setterblad. Den talangfulla duon som knep andra- och tredjeplatsen på listan över Sveriges supertalangersom Veckans Affärer gjorde i december, har nu tagit ytterligare ett steg uppåt i karriären och förvaltar Diedner & Gerge Aktiefond. Enligt Privata Affärer säger Indecaps fondanalytiker Tobias Kohl, som sitter med i juryn för "Årets fond", attNyström och Setterblad är oerhört duktiga på stockpicking. Sedan fonden startade för fem år sedan har de varit bäst nästan jämt

Vinnare av Årets Sverigefond är Simon Blechers Carnegie Sverigefond. Förstaplatsen motiveras med att fonden ger svensk kvalitet till väl avvägd risk .

Priset för "Årets globalfond" går i år till en av storbankerna. Enligt juryn är Nordea Stabila Aktier en fond med låg risk och hög avkastning. En riktigt bra fond ur spararnas perspektiv . 

Vi har kommit fram till att man når den bästa riskjusterade avkastningen genom att köpa bolag som är stabila och inte alltför dyra , säger förvaltaren Claus Vorm enligt Privata affärer.

Vidare delades även pris ut till Fidelity Emerging Markets som tog hem kategorin Årets tillväxtmarknad för sin bedrift att leverera 10 procents avkastning förra året samtidigt som de flesta tillväxtmarknaderna föll. Att marknaden är orolig och kurserna faller är inte bara ett problem. Det ger oss också möjlighet att köpa bra företag till låga priser , säger Alex Holman, chef för tillväxtmarknadsstrategi på Fidelity, enligt Privata Affärer.

I kategorin Årets hedgefond drog Rehnman Healthcare Long/Short. Fonden var redan förra året med bland de nominerade men först i år en värdig vinnare. Det känns jättekul. Många tycker att healthcare är nyckfullt och svårt. Även vissa proffs hävdar att det inte är en vinnarbransch. Men verkligheten har överbevisat detta , säger förvaltaren Henrik Rehnmanenligt Privata Affärer.

En upplyftande kategori är Årets uppstickare som i år gick till en fond som juryn anser hittar framtidens guldkorn på exotiska marknader . Vinnaren var Schroder ISF Frontier Markets Equity som under 26 av 35 månader slagit sitt jämförelseindex.

Slutligen belönades även Spiltan Aktiefond Investmentbolag som valdes till Läsarnas Favorit efter en omröstning på arrangörens, Privata affärers, hemsida.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST