1 av 5
Bildspel: BILDSPEL ÖVER SVERIGES VÄRSTA SKATTESMITARE: Före detta porrkungen Berth Milton är den värsta skattesmitaren - igen. Fotograf: Maja Suslin/TT

Lista: Sveriges värsta skattesmitare

Tillsammans är Sveriges tio mest skuldsatta personer skyldiga åtskilliga miljarder. Listan toppas av porrkungen Berth Milton men fler välbekanta namn finns med

Tillsammans är Sveriges tio mest skuldsatta personer skyldiga 4 miljarder kronor. De 30 mest skuldsatta sammanlagt skyldiga drygt 6,6 miljarder kronor. Huvuddelen är skatteskulder, det skriver Dagens Industri.

Listan toppas, som många gånger tidigare, av förre dette porrkungen Berth Milton. Hans skuld landar på 933 miljoner kr. I början av 1990-talet övertog Milton pappans företag, porrjätten Private Media Group. Under Berths styre växlade företaget upp i omsättning. 2001 hamnade han på Veckans Affärers årliga miljardärslista med tillgångar på 3 miljarder kronor.

Berths skatteproblem började med ett beslut år 2001 om inkomsttaxering och skattetillägg för 1996-200. Han har därefter bestridit beslutet flera gånger. Under tiden växer skulden i takt med räntan. Men sista december 2016 kommer skulden att preskriberas.

MISSA INTE: "Sexmissbruk är vanligt i finansbranschen"
MISSA INTE: "Sveriges 119 miljardärer år 2012"

Berths skuld gör honom helt överlägsen tvåan, Youssef Abdel-Salam från Malmö som är skyldig 479,2 miljoner kronor. Förutom obetalda skatter har han även samlat på sig mängder av parkeringsböter och fordonsskatter.

Trean, Vladimir Dezinov, från Märsta har en skuld på 471,2 miljoner kronor.

Nummer fyra är den förre dette Tjörnredaren Vilgot Johansson, 81 år gammal. Han är skyldig Riksgälden 365,1 miljoner kronor för uteblivna tillbakabetalningar av statligt varvsstöd. Johanssons företagsimperium omsatte miljardbelopp i slutet av 70-talet. Men 1982 var det roliga över och koncernen kraschade.

Nummer tio på listan hamnar Hans Ove Siwertz, en skattesmitare vars affärsidé var att hjälp andra skattesmitare. Som skattehandläggare hjälpte han skattefuskare genom att godkänna felaktiga deklarationer. Han sitter i fängelse för grovt skattebrott och grov trolöshet mot huvudman.

Utanför listan hamnar en del välbekanta namn. Bland annat Thomas Jisander, som suttit i fängelse för sin inblandning i Trustorhärvan. Han är skyldig 128,6 miljoner kronor.

Finlandssvenske byggherren Lars Gullstedt hamnar utanför listan med en skuld på 186 miljoner kronor. Den har han dragit på sig bland annat genom genom bygget av fastighetsparken GLG Center, idag InfraCity, som står längs bilvägen mellan Stockholm och flygplatsen Arlanda.

Före dette Erik Penser-chefen Henrik Stigell är skyldig 128,4 miljoner kronor medan förre fastighetsmagnaten Hans Thulins skulder uppgår till 114 miljoner kronor.

Topp tio över värsta skattesmitarna i Sverige 2013:

Namn                                                                              Ort             Belopp (Mkr)

Milton, Berth Helmer 933
Abdel-Salam, Ahmed Youssef Malmö 479
Dezinov, Vladimir Märsta 471
Johansson, Vilgot Amandus Skärhamn 365
Öberg, Henry Karl-Erik Linköping 357
Henriksson, Lars Åke Linköping 348
Pettersson, Lars                         320
Stendahl, Rolf Johan Hjalmar Alunda 281
Jörnberger, Håkan Arne Norrköping 238
Siwertz, Hans Ove Björklinge 208

MISSA INTE: "De är rikast genom alla tider"

Längre ned på listan finns ytterligare omskrivna svenskar med jätteskulder. Den ursprungligen finlandssvenske storbyggaren Lars Gullstedts jättebygge GLG Center, numera Scandic Hotell, står vid vägen mellan Stockholm och Arlanda. Gullstedts skulder uppgår till 186 Mkr.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST