Fotograf: Arne Dedert

"Europeiska aktier fortsätter stiga 2014"

Analytikerna är mer positiva än på flera år inför europeiska aktier, visar en sammanställning. En analytiker räknar med en uppgång på i snitt 25 procent eftersom investerarna fortfarande är onödigt rädda.

De europeiska börserna står inför ett tredje år i följd med stigande kurser. Under 2014 kommer aktierna i regionen i snitt att stiga med 12 procent, enligt Bloombergs sammanställning av 18 strategers prognoser.

Uppskattningen är den mest positiva sedan 2010.

MISSA INTE: "De 7 bästa aktierna att äga 2014" 

"För 18 månaders sedan hade du inte bedömts som trovärdig om du spått stigande kurser i Europa, trots att aktierna var väldigt billiga och ekonomin nått botten", säger Paul Jackson, strateg vid Société Générale till Bloomberg News och forsätter:

"Men så snart marknaderna började vända ville alla lyssna. Nu inte bara lyssnar alla, utan de säger också samma sak. Det är inte längre läge att lyssna på Harmageddonscenarierna".

Mest optimistisk om nästa års utveckling är Barclays strateg Ian Scott, som menar att Stoxx Europe 600-indexet kan komma att stiga så mycket som 25 procent. Aktier är "tydligt underprissatta" eftersom investerarna alltjämt är rädda för att öka risknivån i portföljerna efter finanskraschen, menar han.

I andra änden av spektrumet finns Unicredit, som räknar med en klart mer måttlig uppgång på i storleksordningen 3 procent för Euro Stoxx 50-index.

En annan försiktig strateg är Mark Burgess hos fondförvaltaren Threadneedle.

"Regionen plågas fortfarande av relativt svag tillväxt jämfört med resten av de utvecklade ekonomierna. Årets kursuppgång kan mycket väl visa sig båda en falsk gryning", kommenterar han för nyhetsbyrån.

Inför 2011 väntade analytikerna i snitt en uppgång med 11 procent och inför 2012 ett plus på 9,4 procent. Facit för Stoxx 600 blev en nedgång med 11 procent 2011 och en uppgång på 14 procent 2012. Under 2013 har indexet stigit drygt 15 procent.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA

VA Karriär