Svenskar drar in enorma summor via Apple

Statistik över försäljningen av appar och spel på Apples plattformar visar att svenska produkter totaldominerar - och drar in enorma summor.

Candy Crush Saga, som utvecklas av svenska King, var det allra mest intäktsgivande spelet på Iphone och Ipad under 2013.

"Det här är jättekul. Vår dröm var att skapa ett spel som kunde klara sig på topp tio-listan i en månad. Vi har slagit det målet med råge", säger Sebastian Knutsson, en av Kings grundare till Dagens Industri.
LÄS MER: "Kreatören bakom Sveriges mest okända storbolag"

Candy Crush Saga går att ladda ned gratis. Men det King tjänar pengar på är att många av kunderna köper till extrafunktioner. Eftersom spelet har laddats ned en halv miljard gånger rör det sig om stora belopp. I höstas stundade en börsnotering för King och bolaget värderades då till över 30 miljarder svenska kronor. 

King är förtegna kring exakt hur mycket pengar Candy Crush Saga drar in, men uppger att man har 225 miljoner kronor. Enligt beräkningar omsätter spelet 23 miljoner kronor - per dag.

En jämförelse kan även göras med finska Supercell som har två spel på topplistan: Clash of Clans och Hay Day. Finnarna hade en omsättning på 1,2 miljarder kronor under årets första kvartal.
LÄS ÄVEN: "Svenska spelet för lönsamt för Nasdaq"

Bland betalspelen toppar också en svensk produkt, Minecraft som utvecklas av Mojang. Minecraft har varit en sanslös kassako för Mojang som gjorde en vinst på 325 miljoner kronor år 2012 och räknar med högre omsättning i år än förra året.

De fem appar som gav störst intäkter under 2013:

1. Candy Crush Saga
2. Clash of Clans
3. Pandora Radio
4. Marvel War of Heroes 
5. Hay Day

De här spelen sålde mest under 2013:
1. Minecraft
2. Heads up! 
3. Temple Run: Oz
4. Angry Birds Star Wars
5. Plague Inc 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST