1 av 7
Bildspel: Bildspel. Klicka vidare för fler bilder. Fotograf: Scanpix

"Sexmissbruk är vanligt i finansbranschen"

Jakt på pengar och makt går ofta hand i hand med jakt på sex. Hälsoprofeten Sanna Ehdin Anandalas nya bok handlar om sexmissbruk - som hon menar är särskilt utbrett i finanskretsar.

Jag fick ett mejl från Sanna Ehdin Anandala, hon som skrev "Den självläkande människan". "Sexberoende i finansbranschen är ett utbrett problem, det borde ni undersöka", skrev hon. Hon berättade att hon själv höll på att skriva en bok om detta, i romanform.

Några veckor senare träffas vi en söndagskväll på Grand Hôtel i Stockholm. Vi äter var sin räksallad och ser ut över Stockholm med Gamla stan och Slottet.

Jag känner henne lite sedan hon slog igenom som författare med sina hälsoböcker. Vi träffades på olika förlagsträffar och en gång på bokmässan i Göteborg. Då var hon gift och hennes man fanns någonstans i bakgrunden. Vi hade pratat om alternativ medicin, och olika sätt att bota sin kropp. Hon åkte sedan land och rike runt och föreläste, hon blev känd som en präktig och framgångsrik hälsoguru. Men nu hade hon helt växlat om till en bok om - sexberoende.

Hon vill inte ha Heinz fabriksdressing till sin sallad. "Kan jag få lite av er egen majonnäs?" ber hon kyparen. Det är ganska mycket folk i lokalen, ensamma herrar på affärsresa, några ungdomar som dricker och stojar, en man som äter middag med sin unga hustru. Jag tycker han ser bekant ut.

"Så du har flyttat till Los Angeles?" frågar jag när vi kommit i gång med samtalet. Hon var bara på besök i Stockholm någon vecka, och skulle sedan åka tillbaka till USA.

"Jag bor ute i öknen två timmar öster om Los Angeles", säger hon. Hon förklarar att hon nu lever ett enklare liv. Skriver på boken, bor ensam, men har ett stort socialt umgänge. Hon har bott i Kalifornien i totalt tio år, och kallar sig själv för en global nomad.

Den bok hon nu skriver på, "Guldburen", är något helt annat än vad hon tidigare gjort. Det är hennes första roman, om en kvinna som blir kär i en man som senare visar sig vara sexberoende. Med honom utforskar hon sina sexuella gränser. Men bakom den vackra ytan och det som hon trodde var den sanna kärleken finns ett bråddjupt mörker och starka destruktiva krafter.

"Sexberoende är som en drog, precis som alkoholism eller kokain", säger Sanna Ehdin Anandala. "Och det är mycket vanligare än vad folk tror. Särskilt i kretsar där det finns mycket pengar och mycket yta."

Hon vet, för det hon skriver om är delvis självupplevt. Hon hade ett förhållande med en man som var sexberoende, och hon accepterade och försökte i det längsta få det att fungera.

"Jag var ju kär i honom", förklarar hon och beskriver sig själv som "medberoende". Hon försökte acceptera mannens behov.

Och samtidigt som hon levde detta stormiga liv åkte hon runt i Sverige och utomlands och drog storpublik till sina föreläsningar om självläkning och hälsosam livsstil.

"Du måste ha levt ett dubbelliv", säger jag.

Hon försöker förklara. Livet är komplicerat. Först gjorde hon en forskarkarriär i Lund, men sedan hoppade hon av och började i stället skriva böcker. Det har blivit tolv böcker varav hon blivit mest känd för den "Den självläkande människan". Framgångarna som författare (hennes böcker har sålt mer än en miljon exemplar) påverkade hennes privatliv.

"Min man hade svårt att ta mina framgångar", säger hon. Det slutade med skilsmässa. Och sedan träffade hon nya män, men inget förhållande var bestående. Själv tror hon att det beror på att hon vuxit upp med sjukliga beroenden, vilket skapat dålig självkänsla. Hennes liv har präglats av att vara till lags och att hjälpa andra. För att få kärlek.

"Jag växte upp i en familj utan kärlek där det yttre spelade störst roll", säger hon. Hon föddes i Lund men bodde i Stockholm till 10 års ålder och sedan i Skåne.

"Mitt sätt att få kärlek var att prestera. Jag var bäst i klassen, jag var bäst i sport och det mesta gick nog ut på att få beröm hemma", säger hon eftertänksamt. "Jag hade nog aldrig dragits in med en sexberoende person om jag inte blivit fysiskt och psykiskt misshandlad som barn, för det skapar djupa sår i ens självbild. Dessutom blev jag utsatt för sexuella övergrepp som barn."

"Men sade du aldrig något till din mamma?" undrar jag.

Sanna Ehdin Anandala skakar på huvudet. Hon höll allt inom sig och spelade en annan person utåt. Men det finns inget som är så förödande för självkänslan som att bli sexuellt utnyttjad som barn. Hennes mamma skulle heller aldrig ha klarat att säga till sin man. Det var han som dominerade familjen som en hustyrann.

Sanna Ehdin Anandala fullföljde faderns ambitioner och tog en doktorsgrad vid 27 års ålder och försökte vara en god dotter fram tills hon blev 30. Då hade fadern förhindrat att hon gifte sig med fästmannen hon älskade. Till slut var hon tvungen att bryta med föräldrarna för att kunna få skapa sig ett eget liv, och de senaste tjugo åren har de haft ytterst lite kontakt eftersom de inte kunde respektera hennes egen vilja. Hennes bror bröt också och de har mycket bra kontakt. Hennes mamma dog i våras, men fadern lever.

"Jag tog farväl av henne på telefon innan hon fick alzheimer, sade hur mycket jag älskade henne för allt det goda och att jag förlåtit det andra."

Hon har gått många år i olika former av terapi, och är verkligen den självläkande människan själv.

Även sexberoende män kan hon numera genomskåda och hålla sig borta från.

"Jag avslöjar dem på ögonen, den stirrande blicken", säger hon.

Och hon försäkrar att sådana män finns överallt, de är ständigt på jakt.

"Särskilt vanligt är sexberoendet i finanskretsar, för sex, makt och pengar hänger ihop."

Sanna Ehdin Anandala har sett hur pengar kan förvandla folks personlighet. Självbilden växer, allt blir möjligt. Narcissismen har ökat lika mycket som övervikten de senaste trettio åren, konstaterar hon.

"Pengar och materialism skapar lätt yta och kärlekslöshet, livet blir mer artificiellt och utan djupa känslor."

Hon har sett hur sexberoendet är påtagligt i vissa kretsar och hon vet hur dessa människors liv kretsar kring sex, ungefär som en drog. Det är vanligt inte minst på fina adresser som Djursholm och Östermalm.

Folk med makt och pengar har ibland svårt att visa empati. Man är ständigt upptagen och flyr djupare känslor och intensivt sex blir i stället sättet att känna sig levande. Det blir till slut en tvångsmässig drift som omedelbart måste tillfredsställas.

"Dessa män har tjocka adressböcker med flickor de kan ringa", säger Sanna Ehdin Anandala. "Och märkligt nog finns det alltid kvinnor som ställer upp."

Hon säger att även kvinnor kan vara sexberoende, men det är vanligare att de är kärleksberoende eller medberoende, och lättare underställer sig män och går in för att vara till lags för andra. De känner lättare andras känslor än sina egna ...

"Mycket pengar gör det lättare att dölja sitt missbruk. Då går det att upprätthålla fasaden av den lyckliga familjen, samtidigt som älskarinnor kan komma till hemliga adresser eller följa med till lyxhotell utomlands."

Sexbehovet brukar leda till allt fler halvsanningar och lögner. Dessa män lever mer och mer dubbelliv, och till slut påverkar dubbellivet också arbetet.

"En direktör som allt skickligare ljuger om sina små hobbyer och som blir mästare på att upprätthålla en falsk fasad, hur pålitlig är han egentligen i affärer?" undrar Sanna Ehdin Anandala.

Hon menar också att dagens enorma porrindustri har skadliga effekter. Porr på datorn är en svår frestelse för många. Och om man tittar på porrfilmer dagligen så bygger det om hjärnan visar forskning, det blir svårt att ha vanligt sex med frun eller flickvännen.

På många arbetsplatser är det tabu att ta upp dessa frågor. Sexmissbruk tystas ner, och görs till en privatsak. Och alltför ofta tilllåts en grabbig jargong där det mer eller mindre öppet är tillåtet att använda lyxprostituerade och gå på svartklubbar.

"Via andra chefer har jag hört historier om män, en del kända, som tagit sig stora friheter. En toppchef, numera avliden, skulle exempelvis alltid ha två kvinnor som väntade i sängen när han kom tillbaka till hotellrummet utomlands efter dagens affärsöverläggningar. Och en annan sade till sin manlige adept: 'Du ska knulla din fru två gånger i veckan, sedan kan du göra vad du vill!'"

Trots att vårt samhälle på ytan blir mer och mer jämställt är det inget som tyder på att sexmissbruket och sexberoendet minskar. Tvärtom ökar alla sjukliga beroenden med rekordfart, spel, sex, knark, smärtstillande, internet etc. Och dubbelmoralen blir legio. Man pratar om jämställdhet, men i själva verket breder känslolöshet i relationerna ut sig.

Men Sanna Ehdin Anandala är inte längre på jakt. Hon avslöjar männen på blicken, och har nu valt att leva singelliv.

"För säkerhets skull har jag också klippt av mig håret", skrattar hon.

"Nej, jag bara skojar", säger hon sedan. "Jag var tvungen att klippa håret när jag var sjuk 2011. Men kanske avstyr det någon av alla dessa män med stirrande blickar som ständigt är på jakt."

Vårt samtal är slut. Sanna Ehdin Anandala ska gå upp på hotellrummet och fortsätta redigeringen av sin bok.

När vi reser oss ser jag vem mannen som ätit middag bredvid oss är. Det är PG Gyllenhammar som sitter där med sin nya kanadensiska fru. Jag såg hur han åt en glasscoupé till efterrätt och nästan aldrig sade något till sin bordsdam. De åt under tystnad. Men så är det kanske när man äter familjemiddagen på hotell.

MISSA INTE: "Om tio år dominerar kvinnorna"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST