Fotograf: Michael Probst/TT

Så bygger du en pengamaskin på 5 steg

Här berättar Börspodden hur du kan bygga upp din egen pengamaskin på 5 steg. Eller åtminstone en smart utdelningsportfölj.

Många av oss har en dröm om att en dag säga tack och hej till förvärvsarbete men det kan kännas hopplöst att någonsin kunna få ihop ett sparkapital värt namnet. Räntan på ett vanligt sparkonto räcker inte långt och en fet framtida pension är det bara att glömma. Dags att ta saken i egna händer.

Och vad kan då passa bättre än att bygga sin egen pengamaskin? Låter det för svårt? Om Cassandra Oil kan göra olja av sopor så kan ingenting vara omöjligt.

Skämt åsido - här kommer guiden för hur du garanterar dig själv en rikare framtid genom att bygga upp en smart utdelningsportfölj.

1. Börja spara i tid.
Warren Buffet har sagt att världens åttonde underverk är ränta på ränta-effekten. Om man hade satt in en krona till 10 procentig avkastning när Jesus föddes så hade man haft mer pengar än vad som finns i hela världen idag. (Bör kanske kontrollräknas - men ni förstår min poäng i alla fall?).

Aktiestinsen brukar säga att först köper man en aktie, och sedan väntar man på att utdelningen blir lika stor som det man en gång betalade för aktien. Så skjut inte upp projektet. Den bästa tiden att börja spara var för 10 år sen. Den näst bästa är idag.

2. Välj kvalitetsaktier och sälj aldrig.
När Warren Buffet får frågan kring vilken hans tidshorisont är på en investering svarar han alltid: För evigt.

Smaka på orden 'för evigt' - för det är så man måste tänka. Ett bra bolag kommer fortsätta att ge dig utdelning år efter år oavsett konjuktur. Det är nästintill omöjligt att lyckas pricka in upp- och nedgångar på aktiemarknaden. Men för att klara av att hitta bra bolag som levererar över tid krävs mest sunt förnuft.

3. Återinvestera utdelningen.
När utdelningen trillar in på kontot varje kvartal eller år - återinvestera den! Slösa inte bort den med tanken att det bara är småpengar. Det finns akademiska studier som visar att den största delen av avkastningen vid aktieägande faktiskt kommer från utdelningar och inte från själva värdestegringen. Genom att köpa mer aktier för pengarna som delas ut snabbar du på snöbollseffekten och din egen pengamaskin växer ännu snabbare.

4. Lev snålt.
Ju lägre omkostnader du har desto mindre utdelning behöver du för att kunna leva på dina utdelningsportfölj. Så enkelt är det. Dessutom går det fortare att spara ihop pengar att stoppa in i pengamaskinen. Det hänger som sagt ihop, men det tål att sägas igen: Lev snålt.

MISSA INTE: Magiskt kontrakt gör 25-åringen till miljardär helt utan risk

5. Gör ditt bästa.
Det kommer att komma perioder i ditt liv då bidragen till den tänkta pengamaskinen kommer att vara små eller obefintliga. Barn, villaköp, arbetslöshet...

Men det gör inget. Det bästa med pengamaskinen är att den växer av sig själv så länge du inte rör den.

Så kommer då den dag när du fyller 50, 60 eller 80 år och har tänkt sluta jobba - skulle du då konstatera när du ser över din portfölj att den inte räcker ända fram kommer du ändå vara väldigt tacksam för det bidrag den ger.

Alla tips till trots. I dagens samhälle kretsar allt lätt kring pengar, pengar, pengar. Men till och med i det ultrakapitalistiska USA har man konstaterat att: "The man who dies with the most money still dies".

Skrivet av: John Skogman & Johan Isaksson, Börspodden

MER OM INVESTERINGAR:

1. Intervju: "Tyngste svensken på Wall Street sätter skräck i amerikanerna"

2. Guide: Lär dig investera - genom att titta på filmer

3. Checklista: 5 saker att leta efter innan du köper aktier i ett bolag

4. 10 aktier att köpa till din utdelningsportfölj 2016

5. Så blev han en av världens största hedgefondstjärnor - och därför spår han en ny börskrasch


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST