Nordkorea i kris - vräker ut sitt guld

I strid med landets ideologi vräker nu Nordkorea ut sin guldreserv, svenska elpriser kan chockhöjas efter dom och Candyking kommer med besked efter vinstvarningen. Har du koll på de viktigaste nyheterna?

ELPRISET KAN CHOCKHÖJAS
Förvaltningsrätten gick på elnätsbolagens linje i tvisten om elnätspriset. Oenigheten handlade om vilka avgifter elnätsföretagen ska få ta ut av sina kunder. Uppskattningsvis kan det för ett hushåll handla om en ökning av elkostnaderna på 30-40 procent på fyra år. Enligt beräkningar kan det handla om så mycket som 4 000 kr per år för en normal villakund. Domen kommer att överklagas. (DN, SvD)

NORDKOREA VRÄKER UT SIN GULDRESERV
Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News Agency uppger på torsdagen att Nordkorea har börjat sälja mängder av guld till Kina. Det kan betyda att den slutna staten är nära en kollaps. Kim Il-Sung, landets första president, som avled 1994 men fortfarande vördas, önskade att Nordkoreas guldreserv aldrig skulle säljas. Sydkoreas regering uppger att den nordliga grannen har en guldreserv på motsvarande 52 miljarder kronor. 

Tidigare i veckan skakades den utfattiga eremitstaten av att Kom Jong-Uns farbror Jang Song-Taek avsattes för korruption. Han var ansvarig för ekonomiska förbindelser med utlandet. Japanska källor uppger att Jang Song-Taeks kompanjon Ri Su-Yong, som hade i uppdrag att få in utländskt kapital till landet, ska ha avrättats.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter angående guldförsäljningen: "Det kan vara en mycket större story än vi är medvetna om". (DI)

LÄS MER: "Här är världens mest korrupta länder"

INGA PLANER LÄMNA EURASIEN

Teliasoneras vd Johan Dennelind hyser inga planer på att lämna eller knoppa av Eurasien, och tror på fortsatt konsolidering på mogna marknader, enligt en DI-intervju. (DI)

MISSA INTE: "Telia-chefer kastas ut efter skandalerna" 

BRANDEN SLÄCKT
Candykings talesperson Anders Fogel säger att bedömningen nu är att det inte finns någon risk att godisbolaget fortfarande underskattar effekterna av de oktoberbränder, bränder som på onsdagen föranledde en vinstvarning inför den nu senarelagda börspremiären. (DI)

SLÄKTFEJD
Scania retar upp ägaren Volkswagen genom sitt agerande i bråket om en 20 miljarder kronor stor svensknorsk försvarsupphandling: koncernsyskonet MAN äger 49 procent av upphandlingsvinnaren Rheinmetall MAN, och genom att protestera gör Scania att gruppen kan riskera att mista hela stycket. Upphandlingsdoktorn Andrea Sundstrand anser att ovannämnda upphandling måste göras om, och Förvaltningsrätten i Stockholm har tills vidare stoppat den (DI, SvD)

LUGNANDE UTDELNINGSBESKED 
Icagruppens vd Per Strömberg gav besked om en god och stabil utdelning under onsdagens kapitalmarknadsdag. Hemtex betraktas som ett strategiskt innehav, bland annat på grund av inköpssamarbeten. (DI, SvD)

MEXIKOS PRESIDENT SLÄPPER OLJEMONOPOL
Internationella oljejättar är på väg in i Mexiko. Detta sker sedan landet brutit upp ett 75 år gammalt monopol som har gett det statliga bolaget Pemex ensamrätt på att utvinna olja och gas. (DI)

DAGENS AKTIE
Société Générale höjer rekommendationen för Ericsson till köp, från tidigare sälj. Riktkursen är 95 kronor.

DAGENS SIFFRA
Baserat på SEB:s undersökning för tredje kvartalet i år och SCB:s senaste befolkningssiffror äger varje svensk i snitt 967 000 kr.

DAGENS HISTORISKA FAKTA
12 december 1901: Guglielmo Marconi sänder den första transatlantiska radiosignalen, från England till Kanada.

DAGENS LÄSTIPS
"De förstörde sina rykten mest under 2013"

DAGENS CITAT
"Honest disagreement is often a good sign of progress."
- Mahatma Gandhi 

MEN VIKTIGAST AV ALLT ÄR ÄNDÅ BARNEN
Köp något meningsfullt till kunder och anställda i Unicefs gåvoshop - och få ett fint gåvobevis att ge i julgåva.

I dag kan du till exempel köpa mässlingsvaccin. Vaccination är det enda sättet att helt skydda barn mot mässling. Unicefs gåvoshop.

LÄS MER OM KAMPANJEN: "Skippa julkorgen - hjälp världens barn" 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST