1 av 4
Bildspel: "Jag drömde aldrig om framgång. Jag jobbade för det." - Estée Lauder, grundare av det globala kosmetikaföretaget som bär hennes namn. Fotograf: Mark Lennihan

Storbank patenterar bitcoin-imitation

Norge avbryter försvarssamarbetet med Sverige, Borg och Dijsselbloem storbråkar och en storbank patenterar en bitcoin-liknande nätvaluta. Här finns dagens viktigaste nyheter - för dig på språng.

JP MORGAN SKA INFÖRA BITCOIN-IMITATION
JP Morgan har ansökt om ett patent för ett datoriserat betalningssystem som i vissa aspekter påminner om den virtuella valutan bitcoin. Likt bitcoin skylle systemet tillåta folk att genomföra anonyma elektroniska betalningar via internet med hjälp av virtuella kontanter i en digital plånbok, utan att betala för transaktionen och utan att uppge namn eller kontonummer.

Patentansökan, som uppkom 1999 men nyligen uppdaterats, berättar att det nya betalsystemet skulle konkurrera med konto- och kreditkort som det huvudsakliga medlet att göra transaktioner på nätet.

JP Morgan nämner inte bitcoin vid namn, men antyder till framväxande försök att utmana kreditkortsteknikens dominans. Hittills har inga av de framväxande försöken fått mer än ett fotfäste på marknaden och momentum fortsätter att byggas upp till kreditkortens fördel , skriver storbanken.  (FT)
LÄS MER: Därför är bitcoin bankernas största skräck

FRAMSTEG FÖR BANKAKUT
EU:s finansministrar lyckades natten till onsdagen inte enas om en europeisk bankakut med en avvecklingsfond, även om klara framsteg uppgavs ha gjorts. Nya möten ska hållas i nästa vecka. (FT)

EKOFIN-BRÅK MELLAN BORG OCH DIJSSELBLOEM
Nederländernas finansmininster Jeroen Dijsselbloem gick till kraftig attack på tisdagskvällen mot Anders Borg och Gunnar Hökmark för att undergräva bail in-reglerna i bankunionen. Angreppet skedde vid en debatt under ekofinmötet om EU-ländernas position i förhandlingarna med Europaparlamentet om EU:s bankkrislagstiftning.

"Tonen från Jeroen är högst olämplig. Jag kommer att bortse från kommentaren och hänföra den till att vi alla är trötta då klockan är 11 på kvällen", svarade finansminister Anders Borg indignerat. (Direkt)

ÇA SUFFIT!
Frankrikes finansminister Pierre Moscovici hävdar att Frankrike har klarat sig bättre genom finanskrisen än de flesta andra länder i eurozonen, enligt vad han säger i en intervju. (FT)

BYGGBRANSCHENS RECEPT FÖR ÖKAT BYGGANDE
Färre detaljkrav, bättre marktilldelning, slopade flyttskatter och investeringsstöd till svaga hushåll är några av byggbranschens förslag för ökat bostadsbyggande. (DI)

NORGE AVBRYTER FÖRSVARSSAMARBETE
Försvarssamarbetet mellan Norge och Sverige går mot totalhaveri, sedan Norge dragit sig ur samarbetet om artilleripjäsen Archer. Norge planerar att kräva återbetalning och Sverige förbereder motkrav. (DI)

BHP ÖKAR SKIFFERPRODUKTION I USA
BHP Billiton kommer att investera 4 miljarder dollar per år för att öka produktionen från sina amerikanska skifferreserver. Vid slutet av årtiondet väntas verksamheten generera 3 miljarder dollar årligen. (FT)

VATTENFALL KLART FÖR AVKNOPPNING
Vattenfall har kommit en bra bit på väg med att, om man vill, bli av med den koldioxidtunga verksamheten i Tyskland. (DI)

SNART SLUTSTRID OM SKATT OCH EL
På onsdagen ska frågan om höjd brytpunkt för statlig skatt slutligen avgöras i riksdagen. Om alla närvarar som tänkt kommer den samlade oppositionen att stoppa förslaget. På onsdagen kommer även domen i den uppmärksammade elnätsrättegången. Vinner elbolagen kan vi räkna med kraftigt höjda elnätsavgifter de kommande två åren. (DN, SvD)

VOLCKERREGELN PÅ PLATS
På tisdagen röstades den så kallade Volcker-regeln igenom i Washington, och egenhandel är därmed bannlyst i större USA-banker. (FT)

DAGENS AKTIE
Citi höjer sin rekommendation för Nokia till köp, från tidigare neutral.

DAGENS HÄNDELSE
- SCB: EU- och eurosympatier november kl 9.30

DAGENS SIFFRA
258 000 000 kronor uppgick Minecraftskaparen Markus Notch Perssons inkomst av kapital till år 2012. (DN)

DAGENS HISTORIA
Den 11 december 1953 visas Sveriges första elektroniska dator BESK i matematikmaskinnämndens lokaler i Stockholm. Under en tid är den världens snabbaste dator. (ne.se)

DAGENS CITAT
Jag drömde aldrig om framgång. Jag jobbade för det. Estée Lauder, grundare av det globala kosmetikaföretaget som bär hennes namn.
LÄS: "11 vanor som utstrålar framgång" 

DAGENS LÄSTIPS
14 ovanor som kan kosta dig jobbet

MEN VIKTIGAST AV ALLT ÄR ÄNDÅ BARNEN
Köp något meningsfullt till kunder och anställda i Unicefs gåvoshop - och få ett fint gåvobevis att ge i julgåva.

I dag kan du till exempel köpa vinterkläder. Unicef anser att det är stort behov av kläder som kan hjälpa barn att klara vintern när krig och naturkatastrofer tvingar barn att fly från sina hem. Unicefs gåvoshop.

LÄS MER OM KAMPANJEN: "Skippa julkorgen - hjälp världens barn"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.