Fotograf: Rick Bowmer

Nu kan du köpa kaffe med bitcoins

Nu går det att handla med bitcoin i Göteborg. I alla fall på två ställen. Den första transaktionen med den digitala valutan gjordes förra veckan: ett juiceköp på Bar Foxx.

Jag gillar nytänk och idén med ett kontantlöst samhälle, men då måste man hitta andra lösningar än bara bankernas , säger kaféägaren Anders Östlund till Göteborgsposten.

MISSA INTE: "Bitcoin är bankernas största skräck"

Han leker med tanken att bitcoin kan bli den nya standardiserade valutan för kafé- och restaurangvärlden.

LÄS ÄVEN: "Är bitcoin guld 2,0?"

Om jag kan vara en liten del i något som kan bli verklighet blir jag glad , fortsätter han.

LÄS ÄVEN: "Nu kommer Sveriges första bitcoin-bankomat"

En kafébesökare betalar 0,008113 bitcoin för en kaffe och paj genom att hålla upp sin mobilkamera mot en QR-kod på surfplattan i kassan och bekräfta köpet.

Den gången var köpet värt 55 kronor. Men bitcoins värde är notoriskt instabilt. Efter att ha kraschat ordentligt förra veckan har valutan nu återhämtat sig till kursen 925 dollar. Det är en betydande ökning från 13 dollar, vilket var priset för ett år sedan, enligt LA Times.

LÄS MER: "Bitcoin går över 1 000 dollar"

Det är således en större risk för Andreas Östlund att ta betalt i bitcoin än i utländska pappersvalutor.

Men just nu är det sug efter den nya valutan och han räknar med att kunna sälja den vidare utan förlust , skriver Göteborgsposten.

Dessutom slipper han att betala en transaktionsavgift på 1,50 kronor till banken för varje kopp kaffe han säljer med bitcoin istället för kreditkort.

LÄS ÄVEN: "Kund köper Tesla med bitcoin"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST