Anthony Bolton är superinvesterare på Fidelity. Fotograf: Lisa Poole

Så blir du en framgångsrik investerare på 3 steg

Den kända investeraren och investmentfondförvaltaren Anthony Bolton åstadkom under sina 28 år som förvaltare av Fidelity Special Situations-fonden en årlig tillväxt på 19,5 procent - betydligt högre än indextillväxten på 13,5 procent.

När han nu är på väg att pensionera sig avslöjar han för Business insider de tre grundläggande saker som gör en fondförvaltare framgångsrik: tre lärdomar som även privata investerare kan dra nytta av.

Det är lättare att se möjligheter i mindre företag
Nyckeln till att köpa aktier för mindre än verkligt värde är att se någonting som resten av marknaden har missat. Medan stora företag utsätts för noggrann granskning av en mängd aktörer (analytiker vid finansinstitut, fondförvaltare, medier, privata investerare), så är läget lugnare för mindre bolag.

När några få eller inga analytiker granskar små noterade bolag är det lättare att betydelsefulla fakta förbises.

Med ett litet bolag kunde jag gå till ett möte med ledningen och veta mer om det företaget än någon annan när jag kom ut , berättar Anthony Bolton för Business insider. Det är inte möjligt med ett större företag .

MISSA INTE: "Så bygger du en pengamaskin på 5 steg"

Leta efter nya möjligheter men glöm inte bort de aktier du redan äger
Anthony Bolton förklarar att det krävdes mycket stöd från analytiker för att driva en framgångsrik fond. Skälet är att analytikerna skötte de existerande innehaven medan Anthony Bolton letade efter nya möjligheter.

Som privat investerare är det viktigt att göra båda delarna. Kanske inte med hjälp av analytiker, men genom att bevaka sina existerande innehav även när man letar efter nya fina aktier.

Både grundläggande fakta och marknadssentiment är viktiga
När man ska bestämma vilka aktier man ska köpa är grundläggande fakta om företaget och börsens marknadssentiment nödvändiga faktorer.

I bästa fall får du båda rätt , säger han. Jag skulle undvika att köpa till och med ett bra bolag när sentimentet är lågt .

Han tillägger dock att det är svårt att tajma marknaden. Hans Fidelity China Special Situations-fond förlorade cirka 30 procent av sitt värde under de första 18 månaderna, innan det återhämtade alla förluster med råge nyligen.

Marknader överreagerar alltid , menar Anthony Bolton.

MISSA INTE: "Aktiestinsens bästa tips"
LISTA: "5 sätt din hjärna lurar dig att göra dåliga investeringar" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST