Fotograf: John Minchillo

Nike och Adidas i unikt avtal

Medan idrottarna hyllas i OS i Sotji och fotbolls-VM i Brasilien karaktäriseras arbetsvillkoren för dem som har sytt atleternas kläder och skor av låga löner, långa arbetsdagar, osäkra anställningar och fackligt förtryck. Sedan OS i Aten 2004 har den internationella kampanjen Play Fair pressat sportklädesföretagen att verka för bättre arbetsvillkor.

Resultatet är Play Fair-avtalet för ökad fackföreningsfrihet som skrevs under 2011 av bland andra Adidas, Nike och Asics i Indonesien, ett viktigt tillverkningsland för sportklädesindustrin. Avtalet var unikt i sitt slag eftersom de lokala fackförbunden från början var med och förhandlade fram avtalet tillsammans med sportvarumärkena och deras leverantörer, enligt ett pressmeddelande från Swedwatch.

Avtalet öppnar nya spännande möjligheter för lokala fackföreningar att, utöver att förhandla med sina arbetsgivare, också diskutera arbetsvillkoren direkt med inköpande vänsterländska företag , säger Christer Wälivaara, chef på LO-TCO Biståndsnämnd, som står bakom rapporten.

En ny rapport från Swedwatch visar att det fackliga arbetet på fabrikerna i Indonesien har ökat genom den ökade dialogen mellan tillverkare av de kända varumärkena och leverantörer samt lokala fack.

Rapporten, som är ett samarbete mellan Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd, visar att avtalet börjar få positiva effekter genom fler fackligt anslutna och bättre kommunikation mellan parterna, skriver Swedwatch pressmeddelandet. Det gäller främst fackens möjlighet att ta upp problem direkt med varumärkesföretagen i fall där de inte får gehör från fabriksledningen.

Enligt rapporten har avtalsmodellen potential att bli ett viktigt komplement till varumärkenas uppförandekoder.

Förhoppningsvis kan rapporten bidra till att företag i ökad utsträckning finner sätt att involvera lokala fackföreningar, det vill säga arbetstagarna själva, i hållbarhetsfrågor , säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch, i pressmeddelandet. Företagens CSR-arbete har alltför länge varit top down .

LÄS ÄVEN: "Nu måste du vara radikal, ministern"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  5. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.