Fotograf: John Minchillo

Nike och Adidas i unikt avtal

Medan idrottarna hyllas i OS i Sotji och fotbolls-VM i Brasilien karaktäriseras arbetsvillkoren för dem som har sytt atleternas kläder och skor av låga löner, långa arbetsdagar, osäkra anställningar och fackligt förtryck. Sedan OS i Aten 2004 har den internationella kampanjen Play Fair pressat sportklädesföretagen att verka för bättre arbetsvillkor.

Resultatet är Play Fair-avtalet för ökad fackföreningsfrihet som skrevs under 2011 av bland andra Adidas, Nike och Asics i Indonesien, ett viktigt tillverkningsland för sportklädesindustrin. Avtalet var unikt i sitt slag eftersom de lokala fackförbunden från början var med och förhandlade fram avtalet tillsammans med sportvarumärkena och deras leverantörer, enligt ett pressmeddelande från Swedwatch.

Avtalet öppnar nya spännande möjligheter för lokala fackföreningar att, utöver att förhandla med sina arbetsgivare, också diskutera arbetsvillkoren direkt med inköpande vänsterländska företag , säger Christer Wälivaara, chef på LO-TCO Biståndsnämnd, som står bakom rapporten.

En ny rapport från Swedwatch visar att det fackliga arbetet på fabrikerna i Indonesien har ökat genom den ökade dialogen mellan tillverkare av de kända varumärkena och leverantörer samt lokala fack.

Rapporten, som är ett samarbete mellan Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd, visar att avtalet börjar få positiva effekter genom fler fackligt anslutna och bättre kommunikation mellan parterna, skriver Swedwatch pressmeddelandet. Det gäller främst fackens möjlighet att ta upp problem direkt med varumärkesföretagen i fall där de inte får gehör från fabriksledningen.

Enligt rapporten har avtalsmodellen potential att bli ett viktigt komplement till varumärkenas uppförandekoder.

Förhoppningsvis kan rapporten bidra till att företag i ökad utsträckning finner sätt att involvera lokala fackföreningar, det vill säga arbetstagarna själva, i hållbarhetsfrågor , säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch, i pressmeddelandet. Företagens CSR-arbete har alltför länge varit top down .

LÄS ÄVEN: "Nu måste du vara radikal, ministern"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. 3 fina köplägen på börsen – men aktien som rusat 269% på ett år ratas
  2. Bostadsutvecklaren faller fritt på Stockholmsbörsen efter att ägaren bett om nya pengar
  3. Panik på Wall Street – Apple har tappat 64 miljarder dollar på några dagar
  4. Han gör sensationell comeback i Fingerprint – sågas av sparexperten: ”tragikomisk”
  5. Studentens briljanta uppfinning låter dig googla fram all världens kunskap – bara genom att tänka
  1. Tipset: Dags att köpa kvalitetsbolaget som rasat 30% på ett år
  2. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  3. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Teslas aktie är på väg mot kollaps, enligt Goldman Sachs och JP Morgan

SENASTE MAGASINET: