Fotograf: John Minchillo

Nike och Adidas i unikt avtal

Medan idrottarna hyllas i OS i Sotji och fotbolls-VM i Brasilien karaktäriseras arbetsvillkoren för dem som har sytt atleternas kläder och skor av låga löner, långa arbetsdagar, osäkra anställningar och fackligt förtryck. Sedan OS i Aten 2004 har den internationella kampanjen Play Fair pressat sportklädesföretagen att verka för bättre arbetsvillkor.

Resultatet är Play Fair-avtalet för ökad fackföreningsfrihet som skrevs under 2011 av bland andra Adidas, Nike och Asics i Indonesien, ett viktigt tillverkningsland för sportklädesindustrin. Avtalet var unikt i sitt slag eftersom de lokala fackförbunden från början var med och förhandlade fram avtalet tillsammans med sportvarumärkena och deras leverantörer, enligt ett pressmeddelande från Swedwatch.

Avtalet öppnar nya spännande möjligheter för lokala fackföreningar att, utöver att förhandla med sina arbetsgivare, också diskutera arbetsvillkoren direkt med inköpande vänsterländska företag , säger Christer Wälivaara, chef på LO-TCO Biståndsnämnd, som står bakom rapporten.

En ny rapport från Swedwatch visar att det fackliga arbetet på fabrikerna i Indonesien har ökat genom den ökade dialogen mellan tillverkare av de kända varumärkena och leverantörer samt lokala fack.

Rapporten, som är ett samarbete mellan Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd, visar att avtalet börjar få positiva effekter genom fler fackligt anslutna och bättre kommunikation mellan parterna, skriver Swedwatch pressmeddelandet. Det gäller främst fackens möjlighet att ta upp problem direkt med varumärkesföretagen i fall där de inte får gehör från fabriksledningen.

Enligt rapporten har avtalsmodellen potential att bli ett viktigt komplement till varumärkenas uppförandekoder.

Förhoppningsvis kan rapporten bidra till att företag i ökad utsträckning finner sätt att involvera lokala fackföreningar, det vill säga arbetstagarna själva, i hållbarhetsfrågor , säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch, i pressmeddelandet. Företagens CSR-arbete har alltför länge varit top down .

LÄS ÄVEN: "Nu måste du vara radikal, ministern"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  4. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  5. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha

För dig som prenumerant