Toppjobben går till expolitiker

Allt fler statliga toppjobb går till expolitiker, det europeiska skatteparadiset vill bli av med sin stämpel och sömnbrist är inte bra för din karriär. Snabbkollen - på 3 minuter.

TOPPJOBBEN GÅR TILL EXPOLITIKER
Dåvarande ansvarig minister Mats Odell (KD) lovade att de statliga toppjobben inte längre skulle gå till före detta politiker. Trots det har 22 procent av generaldirektörerna och landshövdingarna en politisk bakgrund denna mandatperiod jämfört med 17 procent för mandatperioden 2006 till 2010. (TT)

MER ÖPPENHET
Liechtenstein vill tvätta bort stämpeln som skatteparadis och lovar mer öppenhet kring hemliga bankkonton. (DI)

MISSA INTE: "Trötta på skattjakten" 

ROBUR FÖR NÄRA INDEX
Roburs vd Tomas Hedberg erkänner att Swedbanks två största aktivt förvaltade aktiefonder har legat för nära index. För ett år sedan tog banken dock tag i problemet och de båda fonderna har nu en mer aktiv förvaltning. (SvD)

SÖMNBRIST PÅVERKAR DIN KARRIÄR
Sömnbrist gör dig mindre attraktiv. Det i sin tur kan påverka din karriär, visar en färsk svensk studie.

"Eftersom vi vet att sömnbrist påverkar hur man blir behandlad av andra människor är det rimligt att det gäller även i arbetslivet. Det är någonting vi ska titta mer på framöver", säger Mats Lekander, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. (Metro) 

MISSA INTE: "9 framgångsrika människors bisarra sömnvanor" 

KPMG TAPPAR DANMARK
Revisionsjätten EY tar över konkurrenten KPMG:s verksamhet i Danmark. Det kan innebära problem för svenska KPMG, vars storkund Nordea har stor verksamhet i Danmark. Nordea står för nästan 5 procent av KPMG Sveriges intäkter. (DI)

THYSSENKRUPP VILL SÄLJA
Det tyska stålbolaget, med bland annat Christer Gardells Cevian bland ägarna, förhandlar om att sälja det förlusttyngda stålverket Calvert i Alabama. Bokslutet flyttas fram. (DI)

MISSA INTE: "Gardell tar fram styckkniven" 

UPPDRAGSANALYS
Aktiespararna lanserar tjänsten, som innebär att bolag betalar för att den egna aktien blir analyserad. Analysen görs av Birger Jarl Fondkommission. Sedan tidigare erbjuder bland andra Redeye, Erik Penser Bank och Remium uppdragsanalys. (DI)

DAGENS BÖRSTIPS
Missa inte Börspoddens senaste krönika:
"Så bygger du en pengamaskin på 5 steg"

DAGENS SIFFRA
11 gånger om ökade Twitters omsättning från 2010 till 2012 

DAGENS HISTORISKA FAKTA
21 november 1995: Dayton-avtalet undertecknas vilket avslutar Bosnienkriget
 
DAGENS CITAT
"En dag."
- Barbo Enbohm om hur länge hon var mammaledig. Det ångrar hon idag - hon önskar att hon hade varit ledig längre.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST