Fotograf: Elisabeth Ohlsson Wallin

De ska lära treåringar att programmera

Att kunna programmera webbsidor är kanske inte lika viktigt som att kunna räkna och skriva. Men nästan. Årets vinnare av Innovationspriset Student har skapat läroboken som de själva önskar att de haft i skolan.

Det började som ett examensarbete på den digitala medieskolan Hyper Island. Studenterna Lovisa Levin, Sanna Nilsson och Rosalyn Knapp beslöt sig, tillsammansmed illustratören Marcus Lindström, föratt göra den bok som de själva hade velat läsa.

Det resulterade i världens första e-bokför html-kodning för barn: Min förstahemsida Kalle Kodares guide till html .

Det blev otippat en braksuccé och bokenuppmärksammades även internationellt.Nu har deras arbete belönats med InnovationsprisetStudent. Prissumman på100 000 kronor kommer de att investera ien app för att fortsätta sin mission med attgöra den digitala tekniken tillgänglig förbåde barn och vuxna.

 

Under utbildningen har vi lärt oss programmering och det väckte funderingar på varför vi inte fått möjlighet till det tidigare i livet. Vi skrev boken för att andra inte ska behöva vara lika oförstående som vi själva har varit.  Dessutom vill vi slå hål på myterna om att det ska vara svårt att lära sig att koda. På ett lekfullt sätt vill vi få barn och deras föräldrar att förstå hur programmering fungerar och att de själva kan lära sig , säger Sanna Nilsson.

Boken, som finns både på svenska och engelska för läsplattor och smarta mobiler, handlar om karaktären Kalle Kodare som bor på planeten Internet. Med hjälp av htmlkoder bygger han ett fiktivt hus, det vill säga en webbplats.

Tanken är att barn, med lite stöd från föräldrarna, ska kunna hantera den redan från tre års ålder.

Visst kan boken om Kalle Kodare användas som en kul leksak men den har även fleradjupare syften. Sanna Nilsson, Lovisa Levin och Rosalyn Knapp vill också göra något åt att näringslivet har allt svårt att hitta duktiga kodare.

LÄS ÄVEN: "Lönerna i Silicon Valley slår rekord" 
LÄS ÄVEN: "Det här är företagen som förlorar i längden" 

Därför gäller det att tidigt skapa lust hos barn och ungdomar att lära sig programmering och kodning. Här kan viktiga ungdomsjobb skapas, framhåller trion.

De drivs av en pedagogisk mission och målet är att politikerna ska fatta beslut om att en nationell satsning för att kodning och programmering ingår i undervisningen redan på lågstadiet.

Vi ser oss själva som en samhällsdrivande kraft och vill på sikt bygga upp en läroplattform. Framöver, kanske nästa år, kommer vi att en skapa en communityvänlig hemsida där vi bland annat kan samla och peppa föräldrar som vill stimulera sina barns intresse för kodning. Men först och främst ska vi satsa våra prispengar på att ta fram en app och även en community för barnen , säger Sanna Nilsson.

Inom kort kommer boken Min första hemsida också att kunna köpas på Itunes.

E-boken har inte bara fått positiv uppmärksamhet. Vissa anser att den skapar ett onaturligt beteende där små barnen sitter hemma framför datorn i stället för att leka och stimulera sin fria fantasi.

Vi menar raka motsatsen. Att lära sig kodning och programmering är en möjlighet att vara kreativ, skapande och att dessutom att kunna utöka både tid och rum. Det är inte att hämma fantasin, tvärtom. För oss har arbetet bara börjat , säger Lovisa Levin.

LÄS ÄVEN: "20 av historiens viktigaste uppfinningar"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST