1 av 5
Bildspel: BILDSPEL: Fed-chefen Ben Bernanke gav under måndagen sitt försiktiga stöd till Bitcoin. Klicka vidare för mer fakta om Bitcoins stormiga utveckling. Fotograf: Charles Dharapak

Bitcoin är bankernas största skräck

Bitcoin rusar vidare till nya höjder efter stödet från Fed-chefen Bernanke. Och i USA är bankerna livrädda. "Att säga ordet Bitcoin på en bank är som att skrika 'det brinner!' på en teater."

Bitcoin fortsätter att rusa mot nya höjder. På kort tid har växelkursen mot dollarn mer än fördubblats och i skrivande stund är det totala marknadsvärdet på Bitcoin över 7 miljard dollar.

I VA.se:s helgintervju med forskaren Robin Teigland berättade hon att svenska Bitcoin-entreprenörer upplever att storbankerna använder sig av fula knep för att motarbeta Bitcoin.

LÄS MER: "Därför hotar Bitcoin bankerna"

Samma dag som intervjun publicerades skrev Forbes.com en längre artikel om att även amerikanska Bitcoin-entreprenörer stöter på problem i sina kontakter med bankerna. 

Bitcoin-entreprenörer motarbetas i USA
"Att säga ordet Bitcoin på en bank är som att skrika 'det brinner!' på en teater", säger Kinnard Hockenhull, grundare av Bitbox, till Forbes.

Ett känt namn som förordar digitala valutor är Peter Thiel, som har varit vd för PayPal och var en tidig investerare i Facebook. 

Han menar att digitala valutor har förmågan att "förändra världen" därför att transaktioner plötsligt kan ske avgiftsfritt, anonymt och globalt.

Bankerna är inte lika begeistrade i Bitcoin. Forbes menar att den digitala valutan allvarligt kan komma att skada bankväsendet i framtiden. Om nu inte bankerna kväser Bitcoin i dess linda.

MISSA INTE: "Är Bitcoin guld 2,0?"

Tidningen skriver att amerikanska entreprenörers konton i många fall har stängts ner, eller så får de helt enkelt inte öppna konton. Dessutom uppges att exempelvis U.S. Bank and Chase har interna riktlinjer som stänger ute Bitcoin-kunder.

"Jag har sparkats ut från alla stora banker i New York. Chase, Wells Fargo, Citibank, U.S. Bank. Och när de väl stängt ner ditt företagskonto kan de svartlista ditt personnummer så att du inte ens kan ha ett personligt konto", säger Charlie Schrem, vd på Bitinstant, till Forbes.

Bitcoin Foundation, en sammanslutning av Bitcoin-entusiaster, uppger att problemen accelererade i somras när nästan varenda Bitcoin-start up i USA fick sina konton nedstängda.

"Spänningen mellan bankerna och Bitcoin-företagen är uppenbar. Men det är ingen överraskning, för poängen med Bitcoin är att eliminera behovet av banker", säger Ryan Straus, rättsexpert på digitala valutor vid Ridell Williams till Forbes.

I Sverige har bland annat nätmäklaren Nordnets sparekonom Günther Mårder gått ut hårt mot Bitcoin. 

"Vi kommer se en försäljningsvåg inom en vecka. Valutan förstör sig själv med den instabilitet man visar", skriver Mårder enligt Dagens Industri.

På Twitter skriver Mårder att Bitcoin är som en proteströrelse mot banker som lever kvar i 70-talet. Istället, menar han, borde bankerna själva kunna lösa problemen som uppstår när de "suger ut varje möjlig krona" ur transaktioner och växlingar.

Justitiedepartementet och Ben Bernanke inte lika rädda
Under gårdagen gav sig även det amerikanska justitiedepartementet in i Bitcoin-frågan genom att en talesman i en utfrågning i senaten påpekade att digitala valutor i sig inte är olagliga och att Bitcoin kan vara ett "lagligt medel för utbyte" (legal means of exchange).

Ben Bernanke, ordförande för mäktiga Federal Reserve, kommenterade utfrågningen i senaten med att den amerikanska centralbanken inte har några planer på att reglera valutan. 

Bloomberg menar att justitiedepartementet och Bernankes inlägg i debatten kan öka acceptansen för Bitcoin och göra valutan mer legitim som betalningsmedel.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.