20 av 20
Bildspel: Den mekaniska klockan, 1400-talet. Kvantifierade tid. Fotograf: Tom Hevezi

20 av historiens viktigaste uppfinningar

Vi laddar inför nästa nummer av Veckans Affärer, Innovationsnumret, med en lista över 20 av de viktigaste innovationsgenombrotten någonsin. Från papper till kärnklyvning till sanitetssystem.

The Atlantic har gjort en lista över genombrottsinnovationer och kategoriserar dem i en mängd olika kategorier.

Det finns innovationer som expanderar det mänskliga intellektet, exempelvis tryckpressen, papper, fotografering, halvledaren, persondatorn och internet.

En annan sorts innovationer är nödvändiga för de infrastrukturella bitarna som driver den moderna världen. Sådana innovationer är cement, elektricitet, sanitetssystem och luftkonditionering.

Innovationer som möjliggjorde den Industriella revolutionen och dess tillhörande produktionsexplosion är bland andra ångmaskinen, industriell ståltillverkning och oljeutvinning samt raffinering.

Flera av de viktigaste innovationerna är sådana som förlänger livet: kvävefixering, den gröna revolutionen, plogen, Arkimedes skruv, vetenskaplig växtförädling, penicillin, vaccination, p-pillret, sanitetssystem, kylning och linser.

Några av innovationerna möjliggjorde kommunikation i realtid bortom räckvidden av en den enskilda människorösten. Det är ofta använda upptäckter som internet, telegrafen, telefonen, radion och tv:n.

Innovationer kring den fysiska förflyttningen av människor och varor har haft sociala, ekonomiska, politiska och miljömässiga effekter. Förbränningsmotorn, bilen, flygplanet, ångmaskinen, segelbåten, sextanten, kompassen och raketteknik.

Det finns organisatoriska genombrott som effektiviserat och moderniserat sättet på vilket vi arbetar: den gregorianska kalendern, alfabetiseringen.

Slutligen finns även innovationer inom dödande, som krut och kärnklyvning.

MISSA INTE: "Företagsfinansiering för dummies: Här finns pengarna"

Följ Framtidsdagen 2013 och läs Innovationsnumret av VA för att få en idé om vilka innovationer som finns att vänta i framtiden. VA diskuterar både i tidningen och på evenemanget hur innovation ser ut idag och tilldelar pris till några av Sveriges hetaste innovatörer. Finns i butik torsdag den 21 november.

LISTA: "Världens 50 mest innovativa företag"
LÄS ÄVEN: "Moraliska unga människor ska inte jobba för Google"
LÄS ÄVEN: "Hollywoodstjärnan blir ingenjör hos pc-jätten" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST