1 av 4
Bildspel: BILDSPEL: Mike Caldwell, en mjukvaruingenjör från USA, tillverkar fysiska representationer av Bitcoin. Här är ett av mynten han ligger bakom. Klicka vidare för fler bilder. Fotograf: Rick Bowmer

Därför hotar Bitcoin bankerna

Varför använder sig storbankerna av fula tricks mot de svenska Bitcoin-entreprenörerna och hur många svenskar äger egentligen Bitcoin? VA.se har träffat forskaren Robin Teigland för att få svar.

 

Bitcoin har fått mycket uppmärksamhet på sistone för sin påstådda roll i illegal handel, penningtvätt och spel och vadslagning på nätet. De senaste månaderna har också allt mer uppmärksamhet riktats mot den slagiga växelkursen mot dollarn.

Sedan början av november har värdet på den digitala valutan nästan fördubblats och i skrivande stund är en Bitcoin värd över 400 dollar.

Förespråkarna menar att Bitcoin är mer inflationsskyddad än traditionella valutor, att den skär av onödiga mellanhänder och att den dessutom är mer global.

Men hur ser framtiden ut för Bitcoin och hur reagerar de etablerade bankerna på att en ny, svårkontrollerad, valuta håller på att få fotfäste?

VA.se satte sig ned och pratade med Robin Teigland, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, för att få svaren på dessa frågor.

Hon var initiativtagaren bakom och en av arrangörerna till ett Bitcoin-seminarium som hölls på Handelshögskolan i Stockholm i oktober. Intresset var stort och bland deltagarna fanns såväl privatpersoner och akademiker som banktjänstemän och anställda vid Finansinspektionen, Riksbanken och Skatteverket. 

Vad är det som gör dig intresserad av Bitcoin?
"Jag blev intresserad av Bitcoin för flera år sedan. Det är fascinerande hur snabbt rörelsen har utvecklats och att folk från hela världen har kunnat självorganisera sig så effektivt via internet runt ett och samma projekt.

Dessutom är det ett intressant sätt att effektivisera pengaflöden. Varför ska det ta tid och kosta stora summor att skicka pengar tvärs över jorden när det kan ske lika enkelt som när man sänder iväg en Tweet? Annars är det mest kryptologer och några nationalekonomer som har brytt sig från forskningsvärlden. Från ett organisationsperspektiv har intresset varit litet.

Men utvecklingen är intressant. Först kom utmaningarna inifrån den egna gruppen nu när Bitcoin växer och uppmärksammas allt mer så kommer de utifrån."

Hur har bankerna reagerat på Bitcoins utveckling?
"Jag har pratat med svenska Bitcoin-entreprenörer som har startat 'exchanger' (en sorts växlingscentraler) och de säger de mötts av en väldig ovilja från de större bankerna.

Entreprenörerna berättar att de har fått sina konton frysta och att pengar som deras kunder har skickat har kommit på villovägar. När de ringer till banken och undrar vart pengarna har tagit vägen så svarar bankerna att de kan spåra pengarna mot en avgift.

Enligt entreprenörerna gör bankerna det här medvetet för att sätta käppar i hjulet på dem. Det här sägs pågå i England också. Men entreprenörerna säger också att de mindre bankerna är betydligt mer positiva till Bitcoin."

Ser storbankerna Bitcoin som ett hot?
"Jag har inte pratat med bankerna ännu så jag vet inte. Men kanske har de inte satt sig in i frågan tillräckligt och bara läst om de negativa aspekterna med penningtvätt, hacking och liknande och vill därför inte ha med Bitcoin att göra.

Eller så kanske de ser Bitcoin som ett hot. Om jag kan skicka pengar till utlandet blixtsnabbt till en väldigt låg kostnad, medan både jag och mottagaren måste betala hundratals kronor om jag går via en storbank, då skulle jag hellre välja Bitcoin...

Jag satt hos en Bitcoinentreprenör förra veckan när en 50-årig kvinna knackade på dörren och ville köpa bitcoins. Hon berättade att hennes 18-årige son hade sagt till henne att köpa Bitcoins.

'Jag ser det som en investering och jag hatar banker', sade hon.

Kanske kan en del av Bitcoins framgångar förklaras med finanskrisen. Det finns en syn bland många att den har orsakats bland annat av bankernas girighet."

Varför öppnar inte bankerna egna exchanger?
"Jag vet inte. Bankerna måste börja tänka annorlunda runt sina affärsmodeller. Internet effektiviserar allt, så är det. Internet tar bort makten från stora centrala aktörer i många branscher. Nu har turen kanske kommit till bankerna.

Men bankerna har ju hela säkerhetsapparaten redan uppbyggd så varför skulle de inte kunna öppna exchanger?"

Hur många svenskar äger Bitcoin?
"En svensk entreprenör och jag har tillsammans gjort en konservativ bedömning att runt 20 000 svenskar idag äger Bitcoin. Då har vi räknat samman deras kunder och tagit hänsyn till dubbelräkning.

Men man ska komma ihåg att inte alla svenskar har sina Bitcoin i Sverige. Jag har själv Bitcoins på en exchange utanför Sverige ", säger Robin och visar upp ett fysiskt, guldglimrande, Bitcoin som hon har köpt av en svensk entreprenör.

Det är en kanske ironisk utveckling att valutan som började som ett digitalt alternativ till de nationella valutorna har gått varvet runt och fått fysiska manifestationer. Men efter att 'Wallets', eller plånböcker med Bitcoins, har blivit hackade har fysiska Bitcoin ökat i popularitet. Myntet som Robin visar upp har ett hologram där själva datasträngen Bitcoinens unika identitet - finns lagrad. I den stund jag håller myntet i min hand är det värt 413 dollar. Mindre än tjugofyra timmar senare är samma mynt värt 453 dollar.

Vad är det som orsakar volatiliteten?
"Det är spekulation mestadels. Men fler och fler handlare accepterar Bitcoin som betalningsmedel och då länkas ju valutan ihop med den fysiska ekonomin.

Baidu.com (ett sorts kinesiskt Google) har börjat tillåta Bitcoin som betalning för vissa tjänster och i Kanada öppnades nyligen världens första Bitcoin-bankomat.

MISSA INTE: "Nu kommer Sveriges första Bitcoin-bankomat" 

Men samtidigt finns det många äldre som har använt mynt och sedlar hela sitt liv som säkert aldrig kommer acceptera en digital valuta. Det handlar om vanor", säger Robin och tittar på sin datorskärm.

Där läser hon en Tweet som säger att 'Bitcoin may soon rise to 660 dollar.' "Jag köpte själv på 130 dollar", säger hon.

Oj, vilket klipp!
"Ja, men jag köpte bara 3 st, haha..."

Björn Ulvaeus från Abba gick ju nyligen ut och förespråkade ett kontantlöst samhälle. Tror du att Bitcoin-tillskyndarna har en åsiktsfrände i honom?
"Vi rör oss mot ett kontantlöst samhälle. Vi har ju allting här", säger Robin och pekar på sin mobiltelefon.

"Vad ska man med kontanter till? Men sen ska man inte glömma att stora delar av världen kommer att ha kvar kontanter länge till och att framtidens digitala valuta kanske inte kommer att vara just Bitcoin."

MISSA INTE: "Abba-Björn: Pengarna ska väck"

Till sist. Vad har du i kikaren härnäst när det gäller Bitcoin?
"Jag kommer att närvara på en Bitcoin-konferens i Amsterdam nästa vår och innan dess hoppas jag bli klar med en forskningsrapport om svenska Bitcoin-entreprenörer."

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.