1 av 4
Bildspel: BILDSPEL: Edward Blom köpte sin första aktie i lågstadiet. Det blev en förlustaffär. Fotograf: Eva Hilldén Smith

"Vi lägger alla pengar på mat och dryck"

För Veckans Affärer berättar livsnjutaren Edward Blom om aktien han köpte i lågstadiet, hemligheten för att äta och dricka gott för lite pengar och hur svenskt näringsliv ska bli roligare igen - och mer punschdoftande.

Livsnjutare, underhållare, forskare - grosshandlarättling
Edward Blom har blivit känd för den breda massan som en livsnjutande och färgstark profil genom sin medverkan i Historieätarna, Mellan skål och vägg med Edward Blom och i Filip & Fredriks tv-program.

Men han är även näringslivshistoriker, egenföretagare och och just nu aktuell med sin nyutkomna kokbok Allting gott och alldeles för mycket. Veckans Affärer fick en pratstund med mångsysslaren som alla rycker i - Edward Blom.

För oss berättar han bland annat om hur man äter och lever gott utan pengar, om aktien han köpte i lågstadiet och om hur svenskt näringsliv ska bli roligare och mer punschdoftande igen.

Hur blev du den mångsysslare du är idag?
"Jag studerade i Sverige och Tyskland i 10 år och skaffade mig såkallad klassisk bildning. Men när jag var klar upptäckte jag att det inte fanns några lediga jobb i det jag hade utbildat mig till. Det fanns heller inga befintliga jobb. Min utbildning hade helt enkelt ingen som helst koppling till något arbete."

Vad pluggade du?
"Litteraturvetenskap, estetik, idéhistoria, teologi, dansk litteratur... Så jag fick uppfinna mitt eget yrke. Jag har alltid varit intresserad av historia och näringslivet och till slut halkade jag in på Centrum för Näringslivshistoria. Där blev jag till sist projektledare och redaktör för tidningen Företagsminnen."

Du har ju något av en grosshandlaraura. Är det något du har odlat medvetet eller är det en yrkesskada?
"Min farfar var faktiskt grosshandlare. Gustav Adolf Blom hette han och han hade en liten grosshandel nära Strand Hotel...

Som yngre var jag intresserad av 1700-talet men som näringslivshistoriker blev jag oerhört fascinerad av slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Näringsfriheten kom ju då, och snilleföretagen.

Det finns någonting lockande med alla dessa gubbar med mörka kostymer i vadmal och klockkedjor över de stora magarna, smörgåsborden, bolagsstämmorna, byggmästarfrukostarna..."

Har du någon favoritanekdot från den här tiden?
"Jag har en historia som formligen doftar av punsch och cigarr. ICA:s föregångare var ett av två stora grosshandlarföretag i Göteborg och tillsammans med konkurrenten bildade de punschklubben 'Clara-Victoria'.

De träffades en gång i månaden över en middag och drack kopiösa mängder punsch för att kunna samarbeta och sluta kartellavtal och sådant där. Protokollen från middagarna är skrivna på vers och späckade med latinska sentenser men bägge parterna försökte bara lura av varandra affärshemligheter, så klubben gick i graven efter bara ett år..."

Har svenskt näringsliv blivit tråkigare tycker du?
"Ja, helt klart. Det börjar redan med första världskriget och sen kommer ju depressionen och andra världskriget med kris och ransonering. Dessutom förbjuds ju alkoholen nästan år 1917 med motboken och krav om högst tre glas på krogen. Restaurangglädjen och representationskulturen gick förlorad. Sen tar modernismen över och man skulle inte äta mycket och allt skulle vara praktiskt.

Men sänkningen av krogmomsen har gjort fantastiska saker. Fler krogkvällar kan göra inte bara näringslivet utan även fritiden roligare... Middagar är ju ett smörjmedel för att lära känna varandra när man gör affärer. Det är väl roligare med ett land där man umgås på lokal istället för att alla sitter instängda i varsin lägenhet?"

Investerar du någonting?
"Jag köpte min första aktie när jag gick i lågstadiet. En (1) Perstorp för 400 kronor. Det var ingen lönsam affär för jag hade inte riktigt förstått det där med courtage...

Sen fortsatte jag investera i svenska bolag under gymnasietiden och under universitetsåren. Bland annat SEB, Volvo och Ratos. Ratos var kul för det är mina släktingar.

Sen köpte jag på mig guld och platina i början av 90-talet för jag trodde ekonomin skulle krascha. Men privatekonomin började gå knackigare i slutet av studietiden och då fick jag sälja allt. Jag skulle vilja investera i aktier igen men alla pengar sitter i lägenheten..."

Om man följer dig och din fru i sociala medier kan man få intrycket att ni lever ett liv i sus och dus. Hur gör man för att leva gott när man har lite pengar?
"Hemligheten är att nästan alla måltider som Instagrammas blir vi bjudna på... Det handlar om galor, föredrag, föreningsmöten, företagspresentationer och liknade. En stor del av mitt ätande och drickande sker på arbetstid.

Sen har vi ingen bil och inga barn och vi lägger nästan alla pengar på mat och dryck. Men bra mat behöver inte vara så fasligt dyrt. Ett lammlägg är godare än oxfilé om man ger det tid.

Jag brukar säga att det inte är omöjligt att äta gott för lite pengar. Man måste antingen vara skicklig, ha gott om pengar eller ha gott om tid för att äta gott. En av tre måste finnas. Har man två blir det riktigt bra.

Min nya kokbok tar fram glädjen i matlagandet och ätandet. Det som är gemensamt för recepten är att alla kräver mycket fett, sprit och stora portioner. Det känns lite som direktörsmat, eller grosshandlarmat. Inget tjafs utan rejäla grejer."

Till sist. Vad händer nästa vecka i Edward Bloms liv?
"Schemat är späckat. Jag ska bland annat göra ett inslag i ett julprogram, mer kan jag inte säga... Sen ska jag hålla ett föredrag för Handelsbanken och närvara på en gåsmiddag när Östermalmshallen firar jubileum. Nästa år ska jag jobba mindre." 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ikea avslöjar storsatsning på smarta högtalare
  2. Efter veckans öppning om sänkta ränteavdrag: Chefsekonomen varnar att bopriserna kan kollapsa med 30%
  3. Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet
  4. Varning för skuldsmällar i plågad börssektor – här är 6 bolag att se upp med
  5. Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  4. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  5. Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

För dig som prenumerant