H&M:s ordförande Stefan Persson sågade affärsidén bakom miljardbolaget Klarna. Fotograf: Jurek Holzer/SvD/TT

Klarna sågades - nu värt 8 miljarder

Gräddan av det svenska näringslivet, med H&M:s Stefan Persson i spetsen, dömde ut affärsidén för Klarna – betaltjänstbolaget som idag är värt över 8 miljarder kronor.

Det var inför en fullsatt aula på Handelshögskolan i Stockholm som Sebastian Siemiatkowski, tillsammans med medgrundarna Victor Jacobsson och Niklas Adalberth, skulle presentera sin affärsidé framför en jury bestående av H&M:s ordförande Stefan Persson, McKinseys Sverigechef Claes Ekström, Sandvikchefen Lars Pettersson, styrelseproffset Peggy Bruzelius och Investors Marcus Wallenberg.

Sebastian Siemiatkowski minns den brutala sågningen som panelen utsatte idén för än idag, skriver Dagens industri. Det blev klart att ingen av näringslivselitens främsta spelare trodde på idén om en betalningstjänst på nätet baserad på pappersfakturor.

VA SPECIAL: "Riktiga riskkapitalister: De nya bolagsbyggarna"

Det är väldigt sporrande att höra det här gänget säga att det inte kommer att funka , sa Sebastian till DI:s podcastmagasin. I efterhand tycker han mest att det är lite roligt, men tillägger Samtidigt ska man komma ihåg att när man var 23 år gammal och precis skulle starta det här företaget, då var man inte jättekaxig när det här gänget säger att det här kommer inte att fungera .

Under årets första halva omsatte Klarna 741 miljoner kronor. Med julhandeln väntar de sig att komma en bra bit på vägen till en årsomsättning på 2 miljarder kronor, enligt DI.

Så visst fungerade idén. Klarna-grundarna är nu ekonomiskt oberoende och en självklar del av den svenska entreprenörstoppen. Företaget växer och blomstrar.

Bättre revansch för den inledande sågningen är svår att tänka sig.

VA SPECIAL: "Här finns pengarna: Företagsfinansiering för dummies"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST