Svenska Innovationspriset och Innovationspriset Student 2013

I en allt tuffare global konkurrens kan betydelsen av ständig förnyelse och innovation inte nog betonas. Interna metoder och kunskap för att ligga i framkant förfinas ständigt samtidigt som externa samarbeten med allt från akademi till drivande entreprenörer blir allt viktigare för att skapa ny idékraft.

För sjunde året i rad har Veckans Affärer och ÅF glädjen att dela ut Svenska Innovationspriset för att uppmärksamma svenska innovationer som nått ett kommersiellt genomslag. Även VINNOVA är en partner i priset.

För fyra år sedan instiftades även Innovationspriset Student för att uppmärksamma en person, grupp eller företag som skapat en innovativ tjänst eller produkt under sin utbildning på universitet eller högskola.

I år kommer Svenska Innovationspriset och Innovationspriset Student att delas ut den 20 november på Grand Hotell i Stockholm i samband med Veckans Affärers seminarium Framtidsdagen. För mer information va.se/framtidsdagen2013

Juryn, som bestått av Lena Treschow Torell, ordförande för Chalmers Tekniska Högskola samt styrelsemedlem i ett antal bolag, Jonas Wiström, vd ÅF, Anders Snell, Åforsk, Hans Otterling, partner på Northzone, Staffan Helgesson, grundare och partner Creandum, Charlotte Brogren, generaldirektör VINNOVA och Jill Bederoff, reporter Veckans Affärer.

Nomiinerade till Svenska Innovationspriset 2013:
ABB

"Den kallas för lösningen på ett hundraårigt pussel. Med detta jättesprång i utvecklingen av strömöverföring kan bolaget bidra till såväl samhällsnytta, inte minst i Västerås och Ludvika där tekniken är utvecklad, som övergången till förnyelsebara energikällor och en mer hållbar värld. Genombrottet med den ultrasnabba brytaren för högspänd likström, en så kallad "hybrid hvdc breaker", ger inte bara bolaget en stark position inom det växande segmentet för havsbaserad vindkraft utan försvarar dess position som global ledare på kraftområdet samtidigt som den visar på en enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer."

Axis
"De var först i världen med sin nätverksbaserade övervakningskamera, men har framförallt visat prov på hur ett litet bolag, sprunget ur en innovationsmiljö i Skåne, med en innovativ affärsmodell kan hålla konkurrenter som Sony och Bosch på armslängds avstånd.
Bolaget har också haft en synnerligen god förmåga att identifiera nästa teknikbehov och anpassa verksamheten därefter. Efter en nära döden upplevelse vid millennieskiftet satsade bolaget allt krut på sin nätverkskamera samtidigt som vikten av en hög andel forskning och utveckling betonats, i fjol hela 16 procent av omsättningen. Nätverkskameran har i kombination med en ständig förnyelse med innovativa produkter och tekniker gjort att bolaget idag är lönsammare än någonsin."

King
"Är en del av det svenska spelundret. Men till skillnad från många andra har grundarna Riccardo Zacconi, Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Toby Rowland, Thomas Hartwig och Patrik Stymne lyckats mer än en gång. Candy Crush Saga, som på kort tid omfamnats av miljontals spelare världen över, är den senaste lanseringen som på riktigt satt bolaget på den globala spelkartan.
Trots internationell utbredning har bolaget medvetet valt att växa med utveckling i såväl Stockholm som Malmö med en stor andel kvinnliga spelutvecklare.
Med en väl genomarbetad strategi för hur spel utvecklas och tas till marknaden har företaget under sina dryga tio år blivit en gigant i dataspelsvärlden med runt 100 miljoner aktiva användare dagligen och en hög lönsamhet."

Nominerade till Innovationspriset Student 2013:

Kalle Kodare
"Kalle älskar att leka i sitt rum med sina HTML-taggar. Han försöker att bygga ett hus med dem, men hans föräldrar förbjuder honom att göra det för det blir alltid så stökigt när han leker med dem".
Utdraget är hämtat ur en e-bok som på ett innovativt sätt tar barn till den tekniska värld som i allt högre utsträckning omger oss. På ett nytt och pedagogiskt sätt kan barn genom boken få ett första möte med programmering och kodning, ett område som annars mest förstås av nördiga mattesnillen. När boken släpptes i somras blev den snabbt uppmärksammad i internationell affärspress och nu är innovatörerna, alla studenter på Hyper Island, en skola med inriktning på digitala och interaktiva media, på väg att öka tillgängligheten ytterligare.

Christoffer Lindhe
Som 17-åring förlorade han båda sina ben och en arm. Men med en sällan skådad beslutsamhet om att kunna fortsätta göra allt han kunnat tidigare tog han i sitt examensarbete från utbildningen som utvecklingsingenjör fram en fotprotes, Xbalance, som på ett unikt sätt förbättrar balansen för amputerade.
Parallellt med en MBA-utbildning vid Halmstad Högskola fortsätter han idag att utveckla proteser i sitt bolag Lindhextend. Med devisen "Made by users" kommer han inte att ge sig förrän han tagit fram en protes som fungerar lika bra som en riktig kroppsdel.

Tinitell
Med ett snyggt och innovativt koncept, om än lite hemligt, har grundaren Mats Horn, student på KTH, tagit fram en mobiltelefon som svarar mot föräldrars behov att hålla koll på lekfulla barn i ålderskategorin 4 till 9 år.
Idén som föddes när han och hans kusin tappade bort kusinbarnet har i dag blivit till en mobiltelefon som är tålig, vattenavvisande och enkel att använda och därför mer lämpad för denna växande men krävande målgrupp.

Tidigare vinnare av Svenska Innovationspriset:
2012: Tobii Technology
2011: Rebtel
2010: Spotify
2009: SKF
2008: Melker Andersson Group
2007: RaySearch Laboratories

Tidigare vinnare av Innovationspriset Student
2012: Comparific
2011: Pamoja Cleantech
2010: Solarcool


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST