1 av 6
Bildspel: BILDSPEL: Gå igenom de olika finansieringsstegen. Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Företagsfinansiering för dummies: Här finns pengarna

Du sitter med en lysande affärsidé och en briljant affärsplan. Drömmen om entreprenörslivet har tagit ett stort kliv närmare verkligheten. Men något saknas. Pengarna. VA guidar dig till var du hittar dem.

Klicka dig igenom de olika stegen för att se var du hittar finansiering för de olika faserna som ditt företag kommer att genomgå.

VA SPECIAL: "Följ med bakom kulisserna när ett nystartat bolag möter Industrifonden för att pitcha sin idé"

1. Startslanten: Företagsfinansiering för nybörjare

Att gå med mössan i hand till abnken håller inte längre. Att finansiera oprövade entreprenörer är alltför riskabelt för bankernas balansräkning. I stället har detvuxit fram ett mer riskvilligt kapital...

2. Såddkapitalet: Startbidrag finns på många olika håll

Hur många gånger har man inte hört talas om uppfinnare som intecknar sin bostad och riskerar hela den privata familjekonomin för att förverkliga sin idé. De andra två f:en i 3F, family, friends and fools, är självklart också bra att ha i närheten i ett uppstartsskede...

3. Tidig tillväxt: Industrifonden har miljarder i kassan

Efter en period i en inkubator och en eller flera rundor bland affärsänglar har bolagen börjat bevisa att affärsidén och affärsmodellen håller. Då börjar de bli intressanta för en bredare grupp av venture capital-bolag...

4. Expansionskapital: Riskkapitalisterna vaknar till liv

Det är dags att ta in expansionskapital och nu börjar privata venture capitalbolag som Creandum, Northzone eller statliga Industrifonden även här, med lite större fondkapital att kommatill sin rätt...

5. Mogen tillväxt: Investerare med krav

I dessa mer mogna bolag börjar private equity-bolag som Nordic Capital, IK, EQT med flera att bli intresserade av att genom en tuffare lånestruktur och effektiviseringar få upp lönsamhet och avkastning...

Jobbar du med att finansiera nystartade bolag men är inte med på våra listor? Maila då jill.bederoff@va.se för att komma med på listorna.

MISSA INTE: "Så bygger du ett företag som kan säljas dyrt"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST