4 av 4
Bildspel: Eurofighter stöter på luftgropar? Fotograf: Francois Mori

Här förvaras Sveriges guldreserv

Svenska jättebolag anklagas bryta mot mänskliga rättigheter, utländskt ägande tar över Stockholmsbörsen och guldreserven avslöjas. Få koll på dagens toppnyheter på 3 minuter.

GULDRESERVEN AVSLÖJAS
Riksbanken avslöjar nu var den 125,7 ton stora guldreserven värd 37 miljarder kronor är placerad. Den är utspridd mellan Bank of England, Bank of Canada, Federal Reserve Bank of New York, Schweiz nationalbank och Riksbanken själv. Nästan hälften finns hos Bank of England. (DI, SvD)

MISSA INTE: "I det här landet växer guld på träd"

UTLÄNDSKT ÄGANDE TAR ÖVER BÖRSEN
Det utländska ägandet på Stockholmsbörsen har nått rekordnivåer och det är främst fastighets- och banksektorn som lockat till sig flest utländska investerare. Det utländska ägandet har ökat från 34,7 procent till 39,7 procent under de senaste tre åren, och senast till 40,8 procent den 30 september, enligt statistik från Sis ägarservice. Orsaken är att Sverige framstått som ett tryggt och stabilt land när skuldkrisen plågat södra Europa. Det är både aktier och obligationer som lockar, särskilt Nordea (74,6 procent utländska ägare), Assa Abloy (68,2 procent) och SCA (60,5 procent). De största utländska ägarna har ett portföljvärde på sammanlagt 326 miljarder kronor. (DI)

DET NYA STOCKHOLMSSYNDROMET
Kronan närmar sig övervärdering och bidrar till att bromsa Stockholmsbörsen, enligt Gavekal. Analysfirman menar att Riksbanken hamnar i kläm mellan exportindustrins krav på lägre ränta för att mildra en stark valutakurs, och fortsatt oro för hushållens skuldsättning som fordrar en högre ränta, allt annat lika. Gavekal benämner problematiken Det nya Stockholmssyndromet . (DI)

VARNING FÖR ÖKAD INGENJÖRSBRIST
Leif Johansson, styrelseordförande i Ericsson och Astrazeneca, varnar för en ökande ingenjörsbrist i en intervju. Vi måste locka fler att söka till de tekniska högskolorna nu. Annars blir det för sent , säger han, och lägger ansvaret på företagen. (DI)

LÄS ÄVEN: "KTH: 'Vi har identifierat stora kunskapsluckor'"

SVENSKA BOLAG BRYTER MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Swedwatch kritiserar Volvo, Scania, Atlas Copco och Sandvik för bolagens kopplingar till brott mot mänskliga rättigheter inom platinaindustrin i Sydafrika: samtliga bryter mot FN:s riktlinjer, enligt en rapport. (SvD)

FÖRETAGSTJÄNSTER LYFTER UTRIKESHANDELN
Medan svensk export tappar marknadsandelar i de allra flesta branscher ökar exporten av företagstjänster, enligt Almega. Enligt deras beräkningar utgör dessutom tjänsteexporten mer än hälften av exporten. (DN)

FLER FÖRETAG REDO ATT ANSTÄLLA
Närmare dubbelt så många företag räknar med att nyanställa än att göra neddragningar, enligt personalchefsindex, som stiger till den högsta nivån på ett år. (SvD)

CAMERON HOTAR PRESSEN
Storbritanniens premiärminister David Cameron har hotat med att regeringen kommer att ingripa om inte tidningen The Guardian slutar att publicera avslöjanden om den amerikanska underrättelsetjänstens avlyssningsoperationer i Europa. Han anser att de utgör ett säkerhetshot. (Ekot)

EUROFIGHTER HAR PROBLEM
Gripens konkurrent Eurofighter har tekniska problem, saknar reservdelar eller har brister i säkerhetskontrollen, enligt Der Spiegel. Bara hälften av det tyska flygvapnets 103 plan är startklara. (DI)

DAGENS AKTIETIPS
Teliasonera: Placera.se rekommenderar köp av Teliasonera. Analytikerna väntar sig inte någon spektakulär tillväxt de närmaste åren: det är den generösa utdelningspolitiken som kan resultera i en hög direktavkastning de närmaste åren som lockar.

DAGENS HISTORIA
Den 29 oktober 1929: New York-börsen kraschar. Kraschen, som kallas Svarta tisdagen , markerar slutet på det Glada 20-talet och början av den Stora depressionen.

DAGENS SIFFRA
Stockholmsbörsen har rusat med 118 procent på fem år. New York-börsen har återhämtat sig 85 procent under samma period. (DI)

DAGENS CITAT
"I framtiden kommer displayen att lysa konstant med reklam och information, på bägge sidor. I dag är den en död sill, men i framtiden är den verkligen din kompis." Thomas Eriksson, vd Neonode. Läs mer i caset Mobilfloppen som ska ta revansch

DAGENS LÄSTIPS
En av finansvärldens mäktigaste är svensk Det är en svensk som simmar bland finanshajarna när Worth rankar världens mäktigaste inom finansvärlden.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant