Fotograf: Kathy Willens

21-åringens död förändrar finansbranschen

Liksom alla de mest prestigefyllda investmentbankerna är Goldman Sachs känt för rigorösa arbetsförhållanden för de nyanställda analytikerna. Men det har länge varit lite av en godtagen övergångsrit till det lukrativa livet som banker som kommer efteråt.

Goldman Sachs har lindrat arbetsbördan för sina juniorbankirer genom att avråda dem från att arbeta på helgen, enligt Financial Times. Det belyser investmentbankernas försök att behålla sina yngsta anställda genom att förändra företagskulturen.

Goldman Sachs formade en särskild arbetsgrupp för att utvärdera de unga bankirernas arbetsförhållanden och karriärutveckling. Arbetsgruppens förslag som nu ska implementeras handlar bland annat om att anställa fler nya medarbetare på nybörjarnivå (analytiker), erbjuda fler mjöligheter för dessa analytiker att tillbringa tid med sina chefer och kunder samt uppmuntra mer förutsägbara ledighetstimmar.

Målet är att våra analytiker ska vilja vara här för en karriär , säger David Solomon, Goldman Sachs ena chef för investmentbanking, till FT. Vi vill att de ska utmanas, men också arbeta i en takt som gör att de kommer att stanna här och lära sig viktiga färdigheter som kommer att fastna. Det är ett maraton, inte en sprint .

Banker har i högre grad än tidigare omvärderat arbetsförhållanden i takt med att strängare regler och lägre intäkter i de flesta arbetsområdena minskat bankirernas möjlighet att väga upp extrema arbetstider med extrema bonusar, enligt FT. Dessutom är konkurrensen för talang med hedgefonder, private equity-bolag och teknikföretag intensiv.

Nästa år kommer Goldman Sachs anställa 332 analytiker, 14 procent mer än i fjol, då banken gjorde sig av med tvååriga kontrakt och bonusar för analytiker på investmentbanking-avdelningarna. Genom att erbjuda heltidskontrakt direkt skyddar sig banken från att förlora ung arbetskraft till de konkurrerande finansbolagen.

Dessutom är de nya förhållandena en tydlig reaktion på Bank of America-praktikanten Moritz Erhardts död. 21-åringen dog av ett epilepsianfall i somras efter att ha arbetat för mycket utan att ha sovit ordentligt, enligt rapporter.

LÄS MER OM FALLET: "Han dog av utmattning - efter 72 timmar utan sömn"

Även Bank of America formade då en arbetsgrupp för att undersöka fallet och analytikernas arbetsförhållanden. Tragedin har även dragit igång en debatt kring de långa arbetstimmarna för praktikanter och juniormedarbetare på Citi. Bankirerna menar själva att pressen att jobba hårt har ökat de senaste åren när antalet anställda dragits ned, enligt FT.

Det är en omvälvande utveckling för en bransch som karakteriseras av hårda krav, höga förväntningar och, till sist, enorm belöning.

MISSA INTE: "En av finansvärldens mäktigaste är svensk"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna
  2. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  3. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  4. Tre aktier att köpa nu – och en med röd varningsflagg
  5. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  3. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”

För dig som prenumerant