Fotograf: Scanpix

Nya svenska familjer blir stormrika på handel

Handelsgiganterna Ikea och H&M har gjort ägarfamiljerna till några av världens absolut rikaste. Men i deras skugga växer nya svenska handelsdynastier fram, stöttade av enorma utdelningar de senaste åren

Handelsgiganterna Ikea och H&M har gjort familjerna Kamprad respektive Persson till några av världens absolut rikaste familjer med miljardförmögenheter.

Men i deras skugga växer nya svenska handelsdynastier fram. Trots dålig konjunktur går det bra för många av bolagen och ägarfamiljerna kan håva in enorma utdelningar, skriver Dagens Industri. 

Ulf Eklund är grundare och majoritetsägare till Stadium som gjorde utdelningar på 465 miljoner kronor under åren 2006-2012. Han och hans bror Bo Eklöf äger tillsammans 75 procent av företaget. De investerar en del av utdelningarna i bolag med stora tillväxtmöjligheter, utanför sportbranschen. Resterande del av Stadium ägs av Ikano Invest. Kamprad-familjen tar alltså del även av uppstickarnas framgångar. 

Hack i häl på Stadium ligger Jula och Rusta med sammanlagda utdelningar på 370 respektive 352 miljoner kronor under perioden.
Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell äger tillsammans 82,5 procent av Rusta. Ägarna lånade tillbaka 140 miljoner kronor till företaget för att öka soliditeten inför kommande expansioner.

Här är de familjeägda handelsbolagens sammanlagda utdelningar under åren 2006-2012 (Källa: DI):

Stadium (Familjen Eklöf): 465 miljoner kronor
Jula (Blank): 370 miljoner kronor 
Rusta (Forsgren och Forsell): 352 miljoner kronor 
Wallenius Soya (Wallenius): 305 miljoner kronor 
Biltema (Lindholm): 170 miljoner kronor 
Dafgård (Dafgård): 111 miljoner kronor 
Gekås (Karlsson och Bäck): 80 miljoner kronor 
Bergendahl & Son (Bergendahl): 75 miljoner kronor 
Gina Tricot (Appelqvist): 48 miljoner kronor 
Kinnarp Holding (Jarlsson): 38 miljoner kronor  

MISSA INTE: "Hela listan: Sveriges 119 rikaste miljardärer" 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST