Bill Gates, världens näst rikaste människa, gjorde sin förmögenhet i Silicon Valley. Fotograf: Elaine Thompson

Lönerna i Silicon Valley slår rekord

Det är ingen nyhet att det går att tjäna storkovan i Silicon Valley om man är duktig. Men de senaste åren har ingångslönerna för skickliga programmerare och ingenjörer nått sanslösa nivåer, skriver Business Insider som har talat med en rekryteringfirma baserad i IT-klustret i Kalifornien.

Till exempel tjänade Christopher Fry, högt uppsatt ingenjörschef på Twitter 10,3 miljoner dollar (66 miljoner kronor) förra året. Nu fick han förvisso ta del av ett optionsprogram men även utan det skulle hans lön ha varit imponerande: 145 000 dollar med en bonus på 100 000 dollar (sammanlagt cirka 1,6 miljoner kronor).

Rekryteringsfirman Jobspring Silicon Valley rapporterar att grundlönen för erfarna ingenjörer i IT-klustret nu ligger på uppemot 165 000 dollar (1 miljon kronor). Och de här lönerna betalas inte bara ut av de stora jättarna utan även av små startups och medelstora och framgångsrika företag.

MISSA INTE: "Så bygger du ett företag som kan säljas dyrt"

Rekryteraren Scott Purcell berättar att ingångslönen för nyutexaminerade programmerare ibland hamnar på 80 000 dollar (513 000 kronor) och att lönen för erfarna javautvecklare ligger på mellan 140 000 och 165 000 dollar. För utvecklare med 3-5 års erfarenhet ligger lönerna i spannet 110 000 - 130 000 dollar. Men då tillkommer ofta bonus och optionsprogram, skriver Business Insider.

Jämfört med programmerare i resten av USA ligger Silicon Valley-kodarnas snittlöner ungefär 50 000 - 80 000 dollar högre. Då ska man komma ihåg programmerare i USA redan har en betydligt högre lön än snittarbetaren.

MISSA INTE: "Lista: Galna profetior som blev verklighet"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST