Fotograf: Scanpix

Sveriges humankapital femte bästa i världen

På torsdagen släpptes ett index som ska hjälpa organisationer att maximera investeringar i talanger och i tillväxtmarknader världen över.

Rapporten, rubricerad Human Capital Index , är ett samarbete mellan World Economic Forum och Mercer som ämnar undersöka konkurrenskraften och tillväxtpotentialen i det tillgängliga humankapitalet ur ett globalt perspektiv.

LÄS ÄVEN: "Sverige har sällsynt goda förutsättningar"

Undersökningen är gjord utifrån ett index bestående av 122 länder, alltså mer än 90 procent av världens befolkning. Den identifierar vilka länder som är bäst lämpade för att bidra till en effektiv utveckling av arbetskraft, tillväxtpotential och ekonomisk framgång.

Talang, människors ekonomiska potential, är en av de viktigaste drivkrafterna för tillväxt i dagens globala samhälle, skriver Mercer i ett pressmeddelande.

De delar av samhällsstrukturen indexet berör är utbildning, hälsa och välbefinnande, arbetsstyrka och sysselsättning samt miljö.

Rapporten visar att Sverige kommer på femte plats på listan. Bara Finland är högre upp bland de nordiska länderna, som alla ligger bland topp 10. Schweiz är allra först, följt av Finland, Singapore och Nederländerna på andra, tredje, respektive fjärde plats.

Sverige rankas högt i rapporten främst på grund av en god struktur för hälsofrämjande åtgärder som leder till en hög medellivslängd och stor andel aktiva i arbetslivet upp till 64 år , säger Henriette Holstad från Mercers affärsområde Talent i Sverige, i ett pressmeddelande. Vi liger också i absoluta toppen vad gäller anpassning till ny teknologi och kapacitet till innovation .

LÄS ÄVEN: "Svenska företag brister i innovation, långsiktighet"

För företag som planerar att växa internationellt och bibehålla sin konkurrensfördel är strategisk allokering av arbetskraftsresurser och talanger viktig , säger Pat Milligan, ansvarig för Mercers globala affärsområde Talent och medlem i World economic forum s global agenda council on education and skills. Med hjälp av Human Capital Index kan arbetsgivare ta bättre lokala beslut kring investeringar i talanger som kan bidra till långsiktig framgång .

Topp 20:

 1. Switzerland
 2. Finland
 3. Singapore
 4. Netherlands
 5. Sweden
 6. Germany
 7. Norway
 8. United Kingdom
 9. Denmark
 10. Canada
 11. Belgium
 12. New Zealand
 13. Austria
 14. Iceland
 15. Japan
 16. United States
 17. Luxembourg
 18. Qatar
 19. Australia
 20. Ireland

MISSA INTE: "Jag är en egocentrisk vinnarskalle"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.