2 av 4
Bildspel: Clash of Clans. Ett av spelen som gör att Supercell drar in 2,4 miljoner dollar per dag.

Anställda blir superrika när finskt spelbolag köps

Ett finländskt bolag med flera succéspel i portföljen köps upp av två japanska bolag i en miljardaffär - och de 130 anställda får vara med och dela på kakan

Den japanska teleoperatören Softbank köper tillsammans med spelutvecklaren Gungho Online Entertainment majoriteten i det finländska spelbolaget Supercell för 9,7 miljarder kronor. Det ger en totalvärdering av det finländska bolaget på 19 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

Supercell ligger bakom succéspelen Clash of Clans och Hay Day, 
medan japanska Gungho är mest kända för spelet Puzzle & Dragons.
Supercell grundades år 2010 och strävar efter att göra spel som är mer komplexa än andra appspel, samtidigt som de är mer lättillgängliga än motsvarande PC-spel. Enligt Forbes.com drog Supercell i april i år in 2,4 miljoner dollar per dag på sina spel.

"Det här kommer att påskynda Supercells mål att bli det första riktigt globala spelbolaget", skriver Ilkka Paananen, Supercells vd och grundare på sin blogg. Han räknar med att japanerna kommer att bidra med resurser och strategi för att det nya bolag ska kunna nå ut globalt.

MISSA INTE: "Svensk app får 100 000 nya kunder - varje dag"
MISSA INTE: "Superaffären gör svenskarna till miljardärer" 

De 130 anställda på Supercell kan räkna med klirr i kassan när affären går i lås. Innan affären ägs Supercell till 50 procent av de anställda.

"När företaget lyckas ska samtliga anställda få en rättvis andel och den här affären är inget undantag", skriver Paananen.

I det nya bolaget som bildas kommer Softbank att äga 80 procent och Gungho 20 procent, skriver Wall Street Journal.

Läs även Veckans Affärers artikel om jojomiljardären Masayoshi Son, vd för Softbank och Japans näst rikaste man, känd som den person i världen som förlorat mest pengar någonsin. Klicka här.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST