Fotograf: Claudio Bresciani

Årets Nobelpris i ekonomi går till amerikaner

Årets Nobelpris i ekonomi går till amerikanerna Eugene Fama, Lars Peter Hansen, Robert Shiller

Årets Nobelpris i ekonomi går till amerikanerna Eugene Fama, professor i finans vid University of Chicago, Lars Peter Hansen professor i nationalekonomi och statistik vid University of Chicago och Robert Shiller professor i nationalekonomi vid Yale University för deras arbete med "empirisk prissättning av tillgångar". Det innebär att två av tre verksamma vid University of Chicago, det universitet i världen som har producerat flest pristagare i ekonomi.

Man kan inte säga om aktier ska gå upp eller ner, varken på lång eller kort sikt. Men i grova drag kan man förutse kursutvecklingen över några års sikt.
Det är de här kanske motsägelsefulla upptäckterna som gör att årets Nobelpris i ekonomi går till 
Eugene Fama, Lars Peter Hansen och Robert Shiller.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, eller kort och gott  "Nobelpriset i ekonomi" delas ut en gång om året sedan 1969. Prissumman ligger på ungefär 8 miljoner kronor och doneras av Sveriges Riksbank.

Förra året vann Alvin Roth och Lloyd Shapley, båda från USA, för  för teorin om stabila allokeringar och för utformning av marknadsinstitutioner i praktiken. Bland kända pristagare finns Elinor Ostrom som belönades 2009 för sin forskning om samfälligheter, eller "common-pool resources", och Paul Krugman, nationalekonom och kolumnist i New York Times. 

Missa inte artikeln "Den stora Nobelkuppen" som avslöjar hur Nobelpriset i ekonomi instiftades  i strid med Alfred Nobels testamente och familjens vilja.


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.