Fotograf: Claudio Bresciani

Årets Nobelpris i ekonomi går till amerikaner

Årets Nobelpris i ekonomi går till amerikanerna Eugene Fama, Lars Peter Hansen, Robert Shiller

Årets Nobelpris i ekonomi går till amerikanerna Eugene Fama, professor i finans vid University of Chicago, Lars Peter Hansen professor i nationalekonomi och statistik vid University of Chicago och Robert Shiller professor i nationalekonomi vid Yale University för deras arbete med "empirisk prissättning av tillgångar". Det innebär att två av tre verksamma vid University of Chicago, det universitet i världen som har producerat flest pristagare i ekonomi.

Man kan inte säga om aktier ska gå upp eller ner, varken på lång eller kort sikt. Men i grova drag kan man förutse kursutvecklingen över några års sikt.
Det är de här kanske motsägelsefulla upptäckterna som gör att årets Nobelpris i ekonomi går till 
Eugene Fama, Lars Peter Hansen och Robert Shiller.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, eller kort och gott  "Nobelpriset i ekonomi" delas ut en gång om året sedan 1969. Prissumman ligger på ungefär 8 miljoner kronor och doneras av Sveriges Riksbank.

Förra året vann Alvin Roth och Lloyd Shapley, båda från USA, för  för teorin om stabila allokeringar och för utformning av marknadsinstitutioner i praktiken. Bland kända pristagare finns Elinor Ostrom som belönades 2009 för sin forskning om samfälligheter, eller "common-pool resources", och Paul Krugman, nationalekonom och kolumnist i New York Times. 

Missa inte artikeln "Den stora Nobelkuppen" som avslöjar hur Nobelpriset i ekonomi instiftades  i strid med Alfred Nobels testamente och familjens vilja.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST