Fotograf: Soeren Stache

Svensk app får 100 000 nya kunder - varje dag

En av världens just nu hetaste appar är svensk - och den utvecklas i en vindsvåning i Stockholm. Dagligen strömmar 100 000 kunder till succéappen som nu väcker investerarnas intresse.

Det svenska IT-undret fortsätter. Världens just nu hetaste app är svensk - och den utvecklas i en vindsvåning i Stockholm. Truecaller, skapat av Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, drar in över 100 000 nya kunder varje dag, det skriver Dagens Industri.

I april i år hamnade Truecaller-grundarna på Veckans Affärers lista över Sveriges hetaste entreprenörer. Läs mer här.

Det var i slutet av 2009 som studiekamraterna från KTH drog igång Truecaller, en app som fungerar som en gigantisk telefonkatalog med över 1 miljard nummer.

"Vi hade många internationella kunder och vänner som bodde utomlands. Det var alltid omöjligt att veta från vilket land personen ringde och vems nummer det var", säger Alan Mamedi till Dagens Industri. 

Alan och Nami hade redan dragit igång två företag, Möbeljakt.se och Jobbigt.se innan de kläckte idéen till Truecaller.

"Vi ville bygga någonting som var globalt från dag ett", säger Mamedi.

Appen blev snabbt extremt populär, utan marknadsföring. Särskilt i jättelandet Indien där befolkningen har en miljard telefonnummer och 99 procent använder kontantkort. "Inte ens operatörerna vet vilka som äger numrena", säger Mamedi. Idag har Truecaller ungefär 15 miljoner användare i Indien och globalt är antalet användare 31 miljoner. 

Affärsmodellen bygger på att intäkterna kommer från reklam och premiumtjänster men i kikaren ligger också samarbeten med företag.

Förra årets omsättning på 6 miljoner kronor ser ut att fördubblas i år och företaget kommer nästan att nå break-even. 

Senast Truecaller tog in kapital värderades bolaget till 130 miljoner kronor och enligt Dagens Industri är intresset från investerarhållet mycket stort.

MISSA INTE: "Superaffären gör svenskarna till miljardärer" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST