Genomsnittlig livslängd för bolagen i S&P 500 index, år.

Företagsstjärnorna dalar allt snabbare

Ingen är säker i den exklusiva skaran avamerikanska storbolag som utgör Dow Jones Industrial Index. Ett av världens ledande IT-bolag åker nu ut, och bara ett har varit kvar sedan starten 1926.

Ett av världens ledande IT-företag platsar inte längre i den exklusiva skaran avamerikanska storbolag som utgör Dow Jones Industrial Index. Ut åker Hewlett-Packard, HP, tillsammans med Bank of America och Alcoa. Ersätter gör Nike, Visa och Goldman Sachs.

Tiden som storföretagen står på topp blir allt kortare visar utvecklingen för det andra stora amerikanska aktieindexet, S&P 500. År 1958 hängde bolagen kvar isnitt 61 år i S&P 500. I dag ligger de kvar i snitt 18 år.

Och bara ett enda bolag är kvar sedan starten 1926, General Electric.

Snabbare förändringar i företagens konkurrenssituation ökar kraven på deras anpassningsförmåga, enligt en BCG-rapport som släpptes igår. Andelen företag som under fem år varit bland de bästa tre minskade med 50 procent mellan 1970 och 2010. Idag är bara 30 procent av de största företagen också de mest lönsamma, jämfört med cirka 50 procent på 1990-talet.

Mycket få av de 20 företag som satsar mest på forskning och utveckling (FoU) återfinns bland de 20 mest innovativa företagen.

MISSA INTE: "Världens 50 mest innovativa företag"

BCG konstaterar att skalfördelar i allt lägre grad utgör en garanti för att företagen ska lyckas i framtiden, och att stora satsningar på FoU heller inte garanterar att företagen är först ut med något nytt.

Därför måste företagen i framtiden skapa en innovativ och stimulerande kultur, så att de kan identifiera nya konkurrensfördelar och snabbt kan byta fokus, skriver BCG.

Detta beror på att konkurrenssituationen har förändrats: innovationsintensiteten ökar liksom efterfrågan för nischprodukter och marknaden är global.

Sverige har enligt rapporten lyckats väl i anpassningen, då nästan samtliga av landets största företag varit verksamma i mer än 40 år.

LÄS MER: "Varje år missar Sverige 100 Kamprad"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.