Fotograf: Nigel Treblin

Aktierna du inte visste att du borde sälja

Säljrekommendationerna sätter fart när fordonsindustrin bromsar ned. Samtidigt varnar analytikerna att för mycket fett kan vara skadligt för portföljen och sänker därmed rekommendationen för en aktie som ändå suktar långsiktigt. Det här är analytikernas överraskande säljrekar.

Swedbank höjer sin rekommendation för Tele2 till köp, från tidigare neutral. På tisdagen blev det klart att den ryska statligt kontrollerade banken VTB, som sedan april har ägt hela Tele2:s ryska verksamhet, kommer att sälja en betydande del av Tele2 Ryssland under de kommande veckorna. Enligt försäljningsavtalet mellan parterna går hälften av vinsten till Tele2 om den ryska verksamheten skulle säljas vidare under det kommande året.

MISSA INTE: "Hugg in: Smörgåsbord med oktobers 10 toppaktier"

Goldman Sachs drar ned riktkursen för Volvo till 108 kronor, från tidigare 123 kronor och rekommendationen dras ned från köp till neutral, enligt en fordonssektoranalys. I och med sänkta marknadsprognoser för Europeisk efterfrågan ser Goldman Sachs en begränsad potential i de europeiska lastbilstillverkarna. "Vi ser en större potential på andra ställen i fordonssektorn", skriver Goldman Sachs, som har tyska Daimler som favoritaktie.

MISSA INTE: "Kvinnor gillar män med energisnåla bilar"

För Scania upprepas rekommendationen sälj med uppjusterad riktkurs om 3 kronor till 129 kronor. Goldman Sachs ser fortfarande Scania som den bästa lastbilstillverkaren i Europa, men bolagets värdering anses vara oattraktiv, varför rekommendationen sälj kvarstår. "Riskerna på kort sikt i Europa och Brasilien ligger bakom vår negativa syn på Scanias aktieutveckling på kort sikt", skriver Goldman Sachs.

LISTA: "Sveriges mest ansedda bolag 2013"

DNB sänker rekommendationen för de två byggbolagsaktierna NCC och Skanska. NCC dras ned till sälj, från behåll, medan Skanska får rekommendationen behåll, från tidigare köp.

Nytt på Skanska är ett joint venture-partnerskap och ett tilläggskontrakt som gör Skanska ansvarig för bygget av en forsknings- och utvecklingsfastighet i USA som tidigare annonserats. Skanskas andel om 50 procent uppgår till cirka 780 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för tredje kvartalet 2013.

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för specialfettbolaget AarhusKarlshamn till minska, från tidigare köp. Riktkursen dras ned till 370 kronor, från tidigare 380. Kepler Cheuvreux ser fortfarande AAK som attraktivt på lång sikt men ger rådet att ta hem vinsten i aktien efter en stark kursutveckling.

LÄS MER: "Fettdrypande aktie får analytiker att dregla"

MISSA INTE: "Playboy-modellen som är besatt av aktier"

Relaterade artiklar


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  3. Kraftigt inbromsad tillväxt i Kina och Indien – unga kineser mer pessimistiska
  4. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  5. Hockeylegendaren Wayne Gretzky går in i svenska spelbolaget – aktien tokrusar
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Bianca Ingrossos sminkbolag lanserar livevideo-shopping
  5. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.