Fotograf: Nelson Antoine

Så föll geniet bakom drog- och mordportalen

Han var en nyfiken fysiker men när han fick upp ögonen för libertarianismen tog hans liv en ny vändning. Möt Ross William Ulbricht, hjärnan och Bitcoin-miljonären bakom drog- och mordportalen Silk Road, vars minimala misstag ledde till att FBI arresterade honom

Ross Ulbricht är väldigt smart. Han har inte bara byggt upp den hemliga hemsidan Silk Road, där knark och lönnmord handlats olagligt i flera år. Han har även tjänat miljontals dollar på den, enligt Business insider, vars kartläggning bygger på FBI-rapporter och utgör grunden till följande text.

28-åringen tjänade 20 000 dollar om dagen i Bitcoin-arvoden, vilket summerade till 3,4 miljoner dollar, långt mer än någon annan Silk Road-användare vid den tiden, enligt FBI.

Innan han byggde Silk Road var Ulbricht ingenjör. Han studerade solceller och fick fem vetenskapliga rapporter publicerade.

Jag älskar att lära mig saker och att använda teoretiska konstruktioner för att bättre förstå världen runt omkring mig. Naturligtvis studerade jag därför fysik på universitetet och arbetade som forskare i fem år (…) Mitt mål under denna period i livet var bara att vidga gränserna för mänsklig vetenskap , skrev han på sin LinkedIn-profil.

Men fysiken var glömd 2008 när Ulbricht fick upp ögonen för sin nya passion: libertarianismen.

Ideologin tar över
Mina mål har nu skiftat , skrev han på profilen. Jag vill använda ekonomisk teori som ett medel att utrota användningen av tvång och aggression bland människor (…) Den mest vidsträckta och systematiska användningen av tvång är bland institutioner och stater, så det är mina ansträngningar nu ligger. Dock är det bästa sättet att ändra en stat att ändra tankesättet bland de styrda. Därför skapar jag en ekonomisk simulering för att ge folk en förstahandsupplevelse av hur det skulle vara att leva i en värld utan systematisk användning av tvång .

Han fastnade för den frimarknadskonservativa Österrikiska ekonomiska skolan. Ludwig von Mises och Murray Rothbards idéer var de filosofiska grundstenarna av Silk Road, som blev ett förhärligande av ideologin genom krypteringar och total anonymitet på marknaden.

Den opolitiska valutan Bitcoin användes som betalmedel och hemsidan använder sig av Tor, ett säkert nätverk där meddelanden skickas igenom flera punkter för att göra det omöjligt att spåra information tillbaka till sitt ursprung.

VA PROFIL: "Datadressören: Vd:n bakom databolaget som erövrar världen"

Nu kommer Dead Pirate Roberts
Ulbricht publicerade ett inlägg på Google+ den 9 april 2012 som lyder: Känner någon någon som jobbar för UPS, FedEx eller DHL?

Inlägget, som sedan dess fått flera stöttande kommentarer, är grunden för en massiv handel med knark och mordbeställningar.

För att få igång den Tor-baserade hemsidan bad Ulbricht, som själv använt sig av hallucinogena droger, om hjälp på ett forum. Han visste inte att FBI då hade total övervakning på det han gjorde både i den riktiga världen och på internet, och gjorde då misstaget att använda sitt riktiga namn, innan han bytte det till frosty .

Ulbrichts användarnamn på Sikl Road var Dead Pirate Roberts, en mystisk karaktär i filmen Princess Bride som egentligen inte fanns.

FBI närmar sig
FBI hade börjat utredningen av Silk Road i januari 2011. Till sommaren 2013 bevakade de Ulbricht direkt. De lyckades få tag på Silk Roads server, trots att den enligt utsago var helt säker, och kopierade allt innehåll, inklusive alla användare och miljoner i Bitcoin-innehav.

Målet var att bevisa att Ulbricht drev Silk Road, vilket är svårt givet krypteringen med Tor.

Men i juni 2013 loggade Ulbricht enligt FBI:s rapport in på Silk Road från ett internetcafé i San Fransisco. Därifrån spårade agenterna hans Gmail-konto och hittade hans lägenhet bara en bit bort. De bevakade mailen, där han tog emot flera falska legitimationer med olika namn men med hans bild.

Mordbeställning
Ulbricht höll på att bli utpressad, märkte agenterna. En användare vid namn FriendlyChemist hade lyckats hacka sig till en lång lista med användarnamn och hotade nu med att släppa den om Ulbricht inte betalade en halv miljon dollar.

Då vände sig Ulbricht till en yrkesmördare på Silk Road.

I mina ögon är FriendlyChemist en risk och jag skulle inte ha något emot om han blev avrättad , skrev Ulbricht. Han förhandlade lite med yrkesmördaren om pris han begärde mer än Ulbrichts tidigare anlitade avrättningsman och diskuterade hur pass rent mordet skulle vara. Han fick snart mordet bekräftat.

Ditt problem har tagits hand om…. Ta det lugnt, för han kommer aldrig att utpressa någon igen. Någonsin .

Uppdatering: Det har framkommit uppgifter om att morden aldrig egentligen ägde rum, bara betalningstransaktionerna.

Slutet
FBI-agenterna intog Ulbrichts lägenhet den 26 juli 2013. Hans rumskamrater kände honom som Josh, inte Ross. Han vägrade att tala med dem.

FBI utförde räder på Tor-användare, bland annat en misstänkt barnporrförsäljare, tidigt i augusti. Igår tillkännagav FBI sina anklagelser och stängde ner Silk Road.

Ulbricht arresterades i San Fransisco. Åtalet registrerades i New York, vilket tyder på att hans rättegång kommer att ske i Manhattans federala domstol.

VA GRANSKNING: "Securitas smutsiga affärer"

LÄS ÄVEN: "Det säger vd:n som dumpade alla sina aktier"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.