Årets vinnare Thorn Lighting, Vasakronan, Soledad Piñero Misa, Stena Aluminium och Stefan Krook Fotograf: Rickard Kilström

"Egoistiska bolag har ingen framtid"

När vinnarna till Social Capitalist Award och E-Prize 2013 tilldelades sina diplom i Vinterträdgården på Grand Hôtel i går var fokus på medmänsklighet och energibesparing i flera former.

SOCIAL CAPITALIST AWARD 2013

Egoistiska bolag har ingen framtid

Serieentreprenören Stefan Krook är den hållbare innovatören som vågar ta risker, följa sitt hjärta och mot alla odds utmana storbolag inom traditionella, stelbenta branscher.

Egoistiska bolag har ingen framtid , säger Stefan Krook, mannen bakom bolag som GodEl och GodFond samt det relativt nystartade Kivra som med en säker, digital brevlåda i mobilen ska utmana Posten.

För detta tilldelas han i dag utmärkelsen Årets Samhällskapitalist 2013, vid Veckans Affärers Social Capitalist Award som i år arrangeras för sjunde året, med följande motivering:

"'När jag startade sa folk att jag var galen', har serieentreprenören själv beskrivit det. För tio år sedan var socialt företagande för de allra flesta en totalt okänd fågel i det svenska näringslivet, så visst var han tidigt ute. Sedan dess har innovatören, utmanaren och nytänkaren fortsatt att lika enträget kombinera spännande affärsidéer med ett alltid lika självklart samhällsengagemang. Stefan Krook är den i dag som mer än någon annan personifierar svenskt, socialt företagande."

STEFAN KROOK: "När jag startade sa folk att jag var galen"

Priset till Årets Samhällsentreprenör 2013 går till Soledad Piñero Misa, grundaren av Retoy, leksaksföretaget som inte säljer några leksaker, men som med leken som verktyg lär barnen om hållbar konsumtion och mänskliga rättigheter.

Barn gör som vi gör, inte som vi säger , konstaterar Soledad Piñero Misa som redan nått ut till mer än 200 000 barn och nu vill nå ut till alla Sveriges kommuner och så småningom även internationellt.

Motiveringen lyder: "En genuin social entreprenör som med en enkel, men samtidigt mångfasetterad verksamhet gjuter verkligt hopp för framtida generationer. Med en hållbar affärsmodell och ett tydligt långsiktigt engagemang visar hon att det går att kombinera glädje, affärer och samhällsansvar. Med Retoy gör Soledad Piñero Misa hållbar konsumtion och mänskliga rättigheter lekande lätt."

SOLEDAD PINERO MISA: "Ett svenskt barn i snitt äger 538 leksaker"

Social Capitalist Award och Veckans Affärers pris till Årets Samhällskapitalist och Årets Samhällsentreprenör delas ut för sjunde året i rad till förebilder som byggt upp verksamheter som bidrar till att lösa samhällsproblem och tjäna pengar på samma gång. Bland tidigare års vinnare finns Percy Barnevik, Antonia Axson Johnson, Dan Olofsson och Johan Rockström.

Vinnarna utses av en jury bestående av: Véronique Lönnerblad, generalsekreterare Unicef, Anna Ryott, vd Swedfund, Fredrik Skärheden, kommunikationschef Postkodlotteriet, Mattias Karldén, försäljningschef Liv, SEB och Per Olof Lindsten, redaktör Veckans Affärer (ordförande).

 

VINNARNA AV E-PRIZE 2013

Störst är smartast
Sveriges största fastighetsbolag tillsammans med en av svensk industris största energislukare, det är två av vinnarna i årets upplaga av E-prize, näringslivets mest prestigefulla energipris som delas ut för femte året i rad av Veckans Affärer i samarbete med Eon.

Vasakronan är årets pristagare i kategorin Fastighet och Offentlig sektor. Genom att sätta upp den tuffa målsättningen att bli minst 50 procent energieffektivare än konkurrenterna, och nära nog vara där, har man blivit en förebild för hela fastighetssektorn.

VASAKRONAN: "100 åtgärder för att spara energi"

Stena Aluminium vinner årets E-prize i kategorin Stora företag. Aluminiumföretaget, en av Sveriges största energiförbrukare, har tagit ett helhetsgrepp om energieffektiviseringen som löper genom hela processen och hela organisationen och ända ut till kunderna.

STENA ALUMINIUM: "Aluminium på termos sparar energi åt kunder"

Thorn Lighting får årets E-prize i kategorin Små och medelstora företag. Belysningsföretaget visar att det även med många små medel, och utan större investeringar går att genomföra omfattande energieffektiviseringsprojekt.

THORN LIGHTING: "Skånskt företag sparar miljoner med små medel"

Vinnarintervjuer hittar du i nummer 14 av VA Hållbarhet, som prenumeranter kan läsa här. Om du inte är prenumerant kan du provläsa gratis en begränsad tid genom att klicka här.

Juryns motiveringar till årets E-prize lyder:

Stena Aluminium
När man verkar i en bransch som är själva sinnebilden för energislukande industri finns stora pengar att tjäna på minsta lilla effektivisering. Och tar man då på allvar tag om energifrågan i såväl de egna processerna, produkterna som i samverkan med samhället ger det ordentlig utdelning. Med ett engagemang som genomsyrar hela organisationen från högsta ledningen och ända ut till kunderna är Stena Aluminium ett föredöme när det gäller smart och innovativ energieffektivisering i den tunga industrin.

Thorn Lighting
Även i verksamheter som inte tillhör de energihungrigaste finns alltid potential att effektivisera. Då handlar det om gnetandet och de små åtgärderna som ofta kan göras utan större investeringar men med systematik i arbetet. Med en tydligt engagerad ledning som tillsammans med medarbetarna syns i processen och även sprider det vidare har Thorn Lighting visat att även många små steg till slut ger stort avtryck på sista raden i energikalkylen.

Vasakronan
Är man riktigt stor och stark, måste man också vara riktigt smart. Och det lönar sig att provocera. Med det stöddiga målet att vara 50 procent bättre än konkurrenterna på energieffektivisering har man begått stordåd för såväl de egna finanserna som för miljön. Genom att vara en så tydlig ledstjärna med ambitiösa mål, innovativa lösningar och ett engagemang som sträcker sig ända ut till kunderna sätter Vasakronan press på en hel bransch.

E-prize är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi och samtidigt skapar bättre affärer. Priset delas i år ut för femte gången av Veckans Affärer i samarbete med Eon.

Vinnarna utses av en jury bestående av: Maria Sunér-Flemming, ansvarig för energi- och klimatpolitik på Svenskt Näringsliv, Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten, Martina Krüger, ansvarig för klimat och energi för Greenpeace i Norden, Jonas Abrahamsson, koncernchef och vd Eon Norden och Per Olof Lindsten, redaktör Veckans Affärer (ordförande).

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.