1 av 7
Bildspel: 1973. Mamma var lärare och pappa militär. Vid köksbordet handlade samtalen lika mycket om världspolitik som om medmänsklighet. Fotograf: Privat

Sex år i kritstrecksrandig kostym fick räcka

Världssamvetet väcktes redan hemma vid köksbordet och fascinationen över nationalekonomi på universitetet. Anna Ryott, ny vd på Swedfund, har lyckats kombinera bägge delarna under hela sina karriär.

1972

"Samhällsengagemang på både mikrooch makronivå har verkligen präglat min uppväxt", säger Anna Ryott.

Hon blev sin urjämtska släkts första stockholmare, född på Danderyds sjukhus och uppväxt i Täby. Mycket av mycket med många, var hennes outtalade devis. Mycket friluftsliv och idrott med familjen, mycket dans, mycket häng med vänner. Pappa var överstelöjtnant. Mamma mellanstadielärare. Över köksbordet blandades samtal om global säkerhetspolitik med mammans elevers (och föräldrars) problem.

"Mamma var en traditionell, superengagerad lärare. Vårt hus var alltid öppet för hennes elever och deras föräldrar. Redan då fick jag respekt för att alla världar inte ser ut som min."

1991

Hon tog studentexamen från naturvetenskaplig linje.

"Utbildning har alltid varit viktigt hemma. För den frihet den ger. Dessutom har matte alltid varit ett av mina bästa ämnen."

Så segrade också ekonomlinjen, inriktning finansiering, över läkarlinjen när hon sökte till Stockholms universitet.

"I dag känns det nästan lite komiskt. Där jag verkligen förlorade mig och hittade hem - det var i nationalekonomin. Insikten om hur komplext, och spännande, allt är lockade. Jag ville driva frågor med den komplexiteten. Och jag har alltid velat driva samhällsförändring", säger Anna Ryott. Hon ler: "Och sedan hamnade jag på HQ."

1996

Duktiga flickan-syndromet tog henne till Hagströmer & Qviberg som finansanalytiker för läkemedelsbolag.

"Det var otroligt lärorikt att i grunden lära sig värdering - vad skapar egentligen värde?", säger Anna Ryott. "Men om pengar bara är till för pengars skull, blir de i slutändan jäkligt ointressanta."

1998

Påverkanslusten drev henne vidare till McKinsey.

"Bland annat fick jag vara med och bygga upp deras pro bono-avdelning."

Att se de stora dragen i ett problem och hitta lösningar var det roliga. Att få påverka "på riktigt" i företagens organisationer, jobba med hela kartan av problem och möjligheter. Så länge man nu fick det - baksidan med stora konsultbolag är att de är rätt boxade, vilket begränsar handlingsutrymmet om ens lösning ligger i någon annans box. "Och jag jobbade hur mycket som helst." För en person som gillar mycket av mycket tog jobbet plötsligt allt.

2000

"Efter sex år i kritstrecksrandig kostym var jag klar. Och vill man verkligen påverka ska man jobba med visioner och kommunikation."

Tonårskompisen Michael Storåkers värvade henne som projektledare till sin nystartade reklambyrå. Där byggde och förändrade hon varumärken tills hon 2004 blev byråchef på Storåkers McCann.

"Jag fann stor frihet i kreativiteten och det fanns också stor frihet i att ta pro bonouppdrag. Vi jobbade bland annat med World Childhood Foundation och Skandias Idéer för livet."

2006

När barnen kom ökade världsförbättrarviljan och när hon var mammaledig för andra gången sade hon upp sig. Så såg hon annonsen: insamlingschef och biträdande generalsekreterare på Unicef.

"När jag visade den för min man sade han att det där är ju ditt jobb."

Så blev det. Nu fick hon jobba heltid med sitt fritidsintresse. Visst fördjupades hennes kunskaper om barnrätt och fattigdomsbekämpning. Men framför allt om insamling, den hörnsten i verksamheten som ger förutsättningar för resten.

"Det är verkligen ett krävande hantverk", säger Anna Ryott, vars integrerade kampanj "För varenda unge" fortfarande används av organisationen.

2010

Men varför vara biträdande när man kan vara generalsekreterare? När SOS Barnbyar ville ha henne till högsta chef var det ett självklart val.

"Unicef är en väldigt praktisk organisation. Många som jobbar där är lärare, socialarbetare, läkare. Det var en fantastisk möjighet att få jobba så konkret", säger hon om sitt förra jobb.

2013

Nu har hon just tillträtt sitt nya jobb: vd för Swedfund, svenska statens riskkapitalbolag för hållbar fattigdomsbekämpning.

VA träffar Anna Ryott på fredagförmiddagen första veckan på jobbet. Hörnkontoret, med skinnsoffgrupp i klassisk vd-stil, vetter mot Sveavägen och Kungsgatan i centrala Stockholm. Augustisolen värmer och hon berättar om samma känsla som när hon drabbades av skönheten i nationalekonomi, då för länge sedan på Stockholms universitet - detta vill jag arbeta med!

Nu har hon gått hela varvet runt. Genom praktisk finansiell värdering och problemlösning, opinionsbildning och varumärkesarbete, insamling och praktisk fattigdomsbekämpning är hon tillbaka i finansbranschen.

Nu med målet att förse företag som ger jobb och lyfter människor ur fattigdom med kapital för tillväxt.

"Swedfund är allt i ett. Det är att få göra min bok 'Affärsaktivisten' som kom ut 2012 i praktiken", säger hon.

"Vi kan utrota fattigdomen. Det viktigaste verktyget att det skapas jobb. Det finns en enorm kraft i företagandet."

Och riskkapitalförsörjning har en viktig roll att spela för svenskt bistånd, hävdar hon:

"För att företag ska växa krävs kaptal. Vi tar ännu större risk än andra företag, men bra vinst är förstås nödvändigt för långsiktigheten och för att vi ska lyckas med vårt uppdrag och minska fattigdomen." 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST