En av grundarna, Sebastian Knutsson Fotograf: Bertil Ericson

Superaffären gör svenskarna till miljardärer

Lite i skymundan har ett gäng svenskar byggt upp ett succéföretag med 100 miljoner kunder. Deras spelbolag är nu på väg mot en börsnotering - och den svindlande värderingen kan göra svenskarna sagolikt rika

Det svenska spelföretaget har lämnat in en ansökan till SEC (amerikanska Finansinspektionen) för att noteras på Nasdaq-börsen, det skriver The Telegraph. Värderingen är 32 miljarder kronor. Enligt samma tidning ska King ha använt sig av samma kryphål som Twitter för att hålla sina börsnoteringsplaner hemliga så länge som möjligt.

King ligger bakom succétitlar som Candy Crush Saga och har sitt högkvarter i London, men grundarna är svenska och merparten av personalen är baserad i Sverige. Kings spel spelas av över 100 miljoner varje dag vilket Dagens Industri spekulerar kan ge intäkter på 700 miljoner kronor i månaden

En fjärdedel av King ägs av de svenska grundarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Lars Markgren samt vd:n Riccardo Zacconi i London. Samtliga grundare har en bakgrund på internetbolaget Spray som var ett av de hetaste bolagen runt millennieskiftets it-bubbla.

Om King börsnoteras innebär det att de svenska grundarna sitter i en guldsits.
Förutsatt att de fem äger en lika stor andel, kommer deras aktier att vara värda 1,6 miljarder vid en introduktion på 32 miljarder kronor.

Kings värdering kan tyckas hög men kan jämföras med det amerikanska spelbolaget Zynga som värderas för 18,6 miljarder kronor på Nasdaq-börsen, uppger Dagens Industri. Det amerikanska bolaget har dock haft svårt att upprepa succén med flaggskeppstiteln Farmville och sedan årsskiftet 2011-2012 har aktien fallit med drygt 60 procent.

För King ser återväxten något bättre ut. Deras största succé, Candy Crush Saga, toppar listan över de spel med högst intäkter för Iphone i USA. På plats nummer sex på samma lista återfinns King-spelet Pet Rescue Saga.

En av grundarna, Sebastian Knutsson, vill dock tona ner hajpen kring börsnoteringen. Han låter via Kings svenska pr-chef Martin Bunge-Meyer hälsa att The Telegraphs uppgifter om en värdering på 32 miljarder kronor är "rena spekulationerna".

DU HAR VÄL INTE MISSAT?: Skype-miljardärens bästa affärsknep" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST