"Spara i fonder är en förlustaffär"

Att spara i 4 av 10 fonder har varit en ren förlustaffär sedan år 2000, det larmas om att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän i Sverige vidgas och regeringen förbereder fler bolagsförsäljningar efter Nordea. 
Har du koll på VA:s viktigaste?

FYRA AV TIO FONDER REN FÖRLUSTAFFÄR
Sedan år 2000 har fyra av tio bankfonder i  en undersökning av Aftonbladet gjort spararna fattigare. En stor del av vinsterna har ätits upp av inflationen och är egentligen förluster. I många fall hade spararna fått bättre avkastning om de haft pengarna liggande i madrassen. (Aftonbladet)

H&M:S KVARTALSRAPPORT BÄTTRE ÄN VÄNTAT 
Hennes & Mauritz redovisar ett resultat före skatt på 5 830 miljoner kronor för juni-augusti. Analytikerna hade väntat sig ett resultat på 5 431 miljoner kronor. (DI)

MISSA INTE: "H&M satsar vidare i Afrika"

LO LARMAR OM ÖKAT LÖNEGAP
Löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att vidgas och ligger nu på 10.200 kronor i månaden, enligt en rapport från LO. Avtalssekreteraren Torbjörn Johansson skyller delvis på de sifferlösa avtalen och varnar för stora konsekvenser om utvecklingen fortsätter. (Direkt)

"EXPORTFÖRETAGEN SKA HJÄLPA SVERIGE"
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lämnar i en debattartikel förslag till hur den svenska exporten kan stärkas. Nya ambassader ska öppnas och Exportkreditnämnden ska ge bättre stöd till förstagångsexportörer, är två av förslagen. (DI)

MISSA INTE: "Bankdirektörerna ska vinna valet åt S"

ALLIANSENS FÖRSÄLJNINGAR FORTSÄTTER
Efter försäljningen i Nordea finns det nu 53 hel- eller delägda bolag kvar i statens portfölj. Under mandatperioden har regeringen sålt för totalt 160 miljarder kronor. Enligt finansmarknadsminister filar regeringen nu på en ny säljlista där både SAS och SBAB finns med. (Direkt)

BOLIDEN SNEGLAR MOT FINLAND 
Bolaget intresse för att köpa koppar- och zinkgruvan Pyhäsalmi i Uleåborg skriver Dagens Industri och hänvisar källor. Gruvan ägs i dag av kanadensiska First Quantum. Enligt DI:s uppskattningar borde priset på gruvan hamna mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. (DI)

MISSA INTE: "Gardell köper också finskt"

JP MORGAN KAN BEHÖVA BETALA 11 MDR USD
Den amerikanska banken JP Morgan Chase kan komma att behöva betala 11 miljarder dollar i en uppgörelse med amerikanska myndigheter rörande bolånerelaterade värdepapper (WSJ)

BÖRS:
Oro inför budgetförhandlingar och svag orderstatistik på varaktiga varor bidrog till att S&P 500 stängde -0,3 %. Nikkei går upp och JPY sjunker på morgonen efter att Japan flaggar för att tillåta en högre andel utländskt kapital i pensionsbolagen. (SEB)

DAGENS...

Fakta:
År 2002 tillbringade den genomsnittliga användaren 46 minuter på internet dagligen. År 2012 var motsvarande siffra 4 timmar.
Källa: UberFact

MISSA INTE: "Oäkta människor - snart är robotarna mitt ibland oss"

Citat:
Jag är otroligt tålmodig, så länge jag får som jag vill i slutändan.
- Margaret Thatcher
 


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.