1 av 6
Bildspel: Securitas Montenegrokontor ligger i Niksic, fem mil nordväst om huvudstaden Podgorica. Fotograf: Savo Prelevic/TT

Avslöjande: Securitas smutsiga affärer

För tre år sedan köpte säkerhetsjätten Securitas företaget Guardian Security. Veckans Affärer kan nu avslöja uppgifter som pekar på att landschefen utnyttjar sin post för att bedriva illegala sidoverksamheter som kan ge många års fängelse

Strax efter att Stockholmsbörsen stängde tisdagen den 10 augusti 2010 skickade Securitas ut ett pressmeddelande där de kortfattat förklarade att Securitas förvärvat 75 procent av aktierna i säkerhetsföretaget Guardian Security i Montenegro.

Vidare stod det i pressmeddelandet att bolaget har cirka 600 anställda, främst väktare. Majoriteten av företagets försäljning, som uppgår till cirka 40 miljoner kronor, kommer från bevakning och bolaget har en stabil kontraktsportfölj med kunder inom bland annat gruv- och byggindustri samt finansiella tjänster.

Slutligen avrundades pressmeddelandet med konstaterandet att genom köpet blir Securitas marknadsledande i Montenegro. Här fanns ingen närmare presentation av personerna som grundat och driver Guardian Security. De namngavs inte ens.

Därefter är det tyst från Securitas - inga fler uppgifter lämnas om köpet, inte ens i bolagets årsredovisning från 2010.

Men Veckans Affärer har granskat verksamheten i Montenegro och hittat graverande uppgifter.

En rad av varandra oberoende uppgiftslämnare hävdar inför VA att Securitas högste chef i Montenegro, Darko Perovic, samtidigt bedriver en aktiv, illegal sidoverksamhet som kan ge stora bötesbelopp och innebära upp till åtta års fängelse.

År 2003 åkte Darko Perovic på en affärsresa till Colombia. Med på resan fanns en i Montenegro ökänd gangster - Vinetu Strugar. De här uppgifterna lämnar en högt uppsatt poliskälla i Montenegro till VA.

Vinetu Strugar är hantlangare åt yrkeskriminella på Balkan, han anlitas när skulder ska drivas in eller någon behöver röjas ur vägen. Flera personer som VA talar med varnar för samröre med Vinetu Strugar, han utmålas som farlig och skyr inga medel.

Efter Colombiaresan, när Darko Perovic återvänder till sin hemstad Niksic, öppnar han en bar. Dessutom bestämmer han sig för att tillsammans med sin kusin Goran som jobbar på en fängelseanstalt, att starta väktar- och säkerhetsföretaget Guardian Security.

Och nu faller allt på plats väldigt fort. Guardian Security får på kort tid alla de nödvändiga tillstånd som behövs för att bedriva sin verksamhet. Samtidigt fortsätter parallellt hans uppdrag att bearbeta väljare att rösta på regeringspartiet DPS och belöningen för det arbetet kommer i form av stora, lönsamma uppdrag till Guardian Security, uppger flera av VA:s uppgiftslämnare.

LÄS ARTIKELN I SIN HELHET i nummer 39-40 av Veckans Affärer. Prenumeranter kan läsa online här. Om du inte är prenumerant kan du testa på Veckans Affärers online-läsning gratis i 24 timmar här.

"Vi har tillsatt en oberoende utredning" Securitas ser mycket allvarligt på Veckans Affärers uppgifter. Nu har bolaget tillsatt en oberoende utredning för att se över om brott har begåtts.

Securitas har fått kännedom om de uppgifter som läggs fram i Veckans Affärer, att Securitas landschef i Montenegro, Darko Perovic, har ett aktivt samröre med kriminella personer, och att han är engagerad i sidoverksamheter, parallellt med hans roll på Securitas, såsom illegalt ocker - brott som kan ge uppemot åtta års fängelse.

Veckans Affärer har erbjudit Securitas vd Alf Göransson och landschefen i Montenegro Darko Perovic att kommentera uppgifterna i en intervju. Ingen av dem vill ställa upp på intervju, men bolagets informationsdirektör Gisela Lindstrand lämnar en skriftlig kommentar.

"Securitas tar mycket allvarligt på anklagelserna som Veckans Affärer för fram och har tillsatt en oberoende utredning för att granska uppgifterna, som är nya för oss", skriver hon.

"Om det visar sig att det finns grund i någon del av anklagelserna om kriminella aktiviteter eller sidoaktiviteter kommer Securitas att polisanmäla berörda personer."

"I den omfattande utredning som Securitas genomförde före förvärvet av Guardian Security framkom inga uppgifter av den typ som nu lämnats."

"Efter förvärvet år 2010 har Securitas i Montenegro arbetat med att implementera koncernpolicyer, rutiner och ramverk, våra processer och rutiner för internkontroll och övergripande riskhantering samt koncernens etikkod och whistle-blowersystem. Vår erfarenhet är att det krävs särskild omsorg och kunskap för att förändra affärskultur och rutiner i förvärvade bolag i denna region, och vi lägger därför ner mycket tid och arbete på att implementera Securitas regelverk och följa upp efterlevnaden."

LÄS ARTIKELN I SIN HELHET i nr 39-40 av Veckans Affärer:
Våra prenumeranter kan läsa VA online här.
Inte prenumerant? Provläs Veckans Affärer gratis i 24 timmar här.

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.