Fotograf: Hasse Holmberg/Scanpix

"Sverige har sällsynt goda förutsättningar"

Sverige har sällsynt goda förutsättningar att bidra till global hållbar utveckling med gott ekonomiskt utbyte för Sverige om marknaderna öppnas för de nya energiteknikerna, skriver Förnybarhetsrådet i en rapport om svensk energi i ett europeiskt perspektiv.

Förnybarhetsrådet består av branschorganisationerna Svebio, Svensk Vindenergi, Svensk Solenergi och Energieffektiviseringsföretagen. Tillsammans har de formulerat en bedömning om vad de senaste årens industriella utveckling innebär för förnybar energi i Sverige.

Rapporten, som presenterades på torsdagen i Europahuset i Stockholm, drar slutsatsen att dessa branscher inom två decennier kan erbjuda mer uthållig, förnybar energi än vad konsumenter i Sverige behöver och därmed även bidra till att lösa övriga Europas energiutmaning.

MISSA INTE: "Ny diktatur: Sveriges nyaste politiska parti"

Sverige har ovanligt goda naturresurser och vi ser att våra medlemsföretag kan spela än större roll på en europeisk marknad om våra politiker lämnar det svenska perspektivet och öppnar för samarbete i Europa när det gäller förnybar energi , säger Tomas Kåberger, ordförande för Förnybarhetsrådet, i ett pressmeddelande.

Kostnaderna för förnybar energi är lägre i Sverige än i de flesta andra EU-länder, enligt pressmeddelandet. Därför skapar ett europeiskt perspektiv på energifrågan nya möjligheter för Sveriges ekonomiska utveckling: Sverige skulle kunna bli en stor energibärarexportör till resten av Europa.

En sådan utveckling skulle inte bara gynna svenska kunder genom lägre energipriser, utan även medföra lägre energikostnaderna för hela Europa, enligt rapporten. Författarna ser denna utveckling som en självklarhet.

Förnybar energi i Sverige skulle kunna stå för mer än 100 procent av den svenska energianvändningen , säger Tomas Kåberger. Att inskränka Sveriges industriella ambitioner för förnybar energi till en viss andel av den svenska energianvändningen är lika ologiskt som om pappersindustrin eller bilindustrin bara skulle leverera till den svenska marknaden .

Enligt Förnybarhetsrådet erbjuder förnybar energi konkurrenskraftig elproduktion, särskilt om koldioxidskatterna som sänkts eller avskaffats den senaste tiden återinförs.

Huruvida politiska beslut och stödsystem inrättas eller inte tror Förnybarhetsrådet att den globala tillväxten kommer att fortsätta oavsett. Var utvecklingen lyckas och vilka länder som får mest ekonomiskt utbyte av möjligheterna hänger på politiska beslut i enskilda länder, menar Förnybarhetsrådet.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.